Jip Cramer en Ponyhof's Lollipop
Jip Cramer en Ponyhof's Lollipop Foto: Privébezit

Jip Cramer: “Lolli heeft mij laten inzien dat plezier maken het belangrijkste is”

Fun Horsemanship Recreatie

Hoewel Jip Cramer voorheen aardig wat wedstrijdambities had, heeft de negenjarige Ponyhof’s Lollipop haar laten inzien dat plezier maken voorop staat. De amazone heeft de merrie deze winter voor het tweede jaar op winterstalling en geniet volop van haar ondeugende, maar werkwillige karakter. Al kan Jip haar daardoor soms ook achter het behang plakken, geeft ze eerlijk toe.

“Ik zag iets in haar”

Na al een aantal keren op ponykamp te zijn geweest bij manege Ponyhof, besloot Jip in 2022 een pony op winterstalling te nemen. “Dat houdt in dat je in de maanden van september tot en met juni een van de manegepony’s onder je hoede neemt als ‘eigen pony’. Na heel veel zeuren bij mijn ouders mocht het, waarna de zoektocht naar een geschikte pony begon. Alleen duurde die zoektocht niet lang”, lacht ze. 

“Ik zag een berichtje voorbij komen dat ze een nieuwe pony kregen bij Ponyhof, Lollipop. Ik was op slag verliefd op haar en stuurde direct een mailtje naar de manege om te vragen of zij beschikbaar zou komen voor winterstalling. Hoewel het testrijden vanwege Lolli’s weinige ervaring niet van een leien dakje ging, wilde ik toch voor haar gaan. Ik zag iets in haar. En ook mijn moeder, die hélemaal niets met paarden heeft, vond haar geweldig. Dat zei voor mij genoeg.” 


Foto: Privébezit

Karakter 

De eerste winterstalling-periode van Jip en Lollipop stond vooral in het teken van veel pieken en dalen. “Af en toe vroeg ik me wel af wat ik mee naar huis had genomen. Lolli is echt zichzelf, anders kan ik het niet omschrijven. Haar ondeugende, maar werkwillige karakter is wat Lolli Lolli maakt. Ik heb haar vaak genoeg achter het behang willen plakken, maar kan stiekem ook heel erg om haar lachen. Als ze iets niet begrijpt, probeert ze zelf op zoek te gaan naar antwoorden, wat zich nog wel eens in ondeugende trekjes kan uitten.” 

Mede hierdoor twijfelde Jip in 2023 of ze Lolli nog een jaar op winterstalling wilde nemen. “Ik had voorheen best wel wat wedstrijdambities en die kon ik niet waarmaken met Lolli. Ze gaat niet graag de trailer op en is geen fan van fanatieke trainingen in de bak. Ik besloot daarom om voor een andere pony te gaan. Voor mij was het leuker om een pony te hebben met dezelfde ambities en voor Lolli was het leuker om een amazone te hebben die die ambities juist niet heeft.”

“Doen wat je hart zegt”

Na het contract voor een andere pony te hebben getekend, sloeg de twijfel toch toe. “Toen ik in de zomer op Ponyhof was om de ponykampen te begeleiden, ging ik iedere keer even bij Lolli langs voor een knuffel. De twijfel sloeg steeds meer toe en één week voordat we de pony’s moesten ophalen voor winterstalling, stond ik helemaal in tranen bij Lolli’s stal.”

“Ik besloot het meisje dat Lolli op winterstalling zou nemen een berichtje te sturen en nog geen 24 uur later hadden we samen besloten om van pony te ruilen. Ik kon mijn geluk niet op natuurlijk. Altijd doen wat je hart zegt!”


Foto: Manege Ponyhof

Plezier voorop

Zo besloot Jip nog een winter met Lolli aan de slag te gaan, maar dan met een andere intentie. “Dit keer besloot ik echt voor het plezier te gaan en mijn wedstrijdambities achter mij te laten. Lolli en ik zijn samen aan de slag gegaan met springen en hoewel het allemaal nog wat onwennig is voor haar, pakt ze het onwijs goed op. We vinden het leuk om buiten te rijden samen met een ander paard erbij en kunnen enorm genieten van keihard galopperen over de velden. Lolli heeft mij laten inzien dat plezier maken het belangrijkste is.”

“Of ik haar volgend jaar weer op winterstalling neem, weet ik nog niet. Helemaal aangezien ik volgend jaar in mijn examenjaar kom. Het is een afweging die ik moet maken, maar ik ben er nog niet helemaal over uit”, geeft ze toe. “Maar… Als ik haar niet neem, komt ze nog niet zo makkelijk van mij af. Ik blijf haar bezoeken op Ponyhof hoor!”, sluit ze af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit / Manege Ponyhof

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding