Afbeelding
Foto: Rosalie Moerdijk

Rosanne van der Hart: “Zolang we plezier hebben, ben ik blij”

Fun Recreatie

Dat Rosanne van der Hart afwisseling en plezier maken hoog in het vaandel heeft staan moge duidelijk zijn. Na anderhalf jaar voor de elfjarige Tinkermerrie Zowie te hebben gezorgd, greep Rosanne de kans om haar van haar voormalige eigenaren over te nemen met beide handen aan. 

Verzorgpaard 

Toen Rosanne in 2021 na een lange tijd de paardensport opnieuw oppakte, ging ze op zoek naar een verzorgpaard waarmee ze de lessen die ze destijds weer volgde wat beter in de praktijk kon brengen. “Via het internet kwam ik in contact met Zowie’s toenmalige eigenaren. Wat begon met één keer in de week rijden, eindigde in zeven dagen in de week langsgaan. Ik had gezellige stalgenoten en voelde me vrijwel direct thuis”, vertelt ze. 

Opgebloeid 

De amazone besloot zich volledig op Zowie te focussen en lessen te gaan volgen met haar. “Na anderhalf jaar besloten Zowie’s eigenaren te verhuizen en haar mee te nemen, waardoor ik helaas moest stoppen met haar te verzorgen. Dat vond ik echt ontzettend lastig.”

“Ik heb altijd contact gehouden met haar eigenaren en ben nog een aantal keer langs geweest, dus toen ik een paar maanden later hoorde dat ze haar wilden verkopen, heb ik haar overgenomen. Dat was een geweldige kans. Ik heb haar terugverhuisd naar haar oude vertrouwde plekje en teruggebracht naar haar oude kudde. Daar is ze echt van opgebloeid. Ze was weer thuis.”


Foto: Privébezit

Karakter 

De vijf elementen-theorie (Wu Xing) is een indeling van vijf verschillende karaktertypen volgens de Chinese geneeskunde en is door Eric Laarakker ooit doorvertaald naar paarden. Als Rosanne naar Zowie kijkt, ziet ze niets anders dan een metaal-paard. “Zowie lijkt nuchter en is dat tot op zekere hoogte ook wel, maar ze kan ook snel in zichzelf keren. In het begin miste ik veel signalen, maar nu begin ik haar steeds beter te begrijpen. Daar hebben we samen onze weg in moeten vinden.”

Plezier voorop

De combinatie richt zich voornamelijk op ‘lol met je knol’. “Ik heb absoluut geen wedstrijdambities en vind het heerlijk om na een lange werkdag een rondje te maken met Zowie. Omdat ik het belangrijk vindt dat ze haar lichaam goed gebuikt, volgen we dressuurlessen. Hoewel springen iets is dat ik zelf nog moet overwinnen, vindt Zowie het onwijs leuk om te doen en haalt ze ook veel plezier uit grondwerk. Ik heb niet per se bepaalde doelen voor ogen. Zolang we plezier hebben, ben ik blij!”, sluit ze af.

Volg Rosanne en Zowie ook op Instagram: @tinker.zowie


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Rosalie Moerdijk / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding