Melanie van Dijk en Fay
Melanie van Dijk en Fay Foto: Annemayke Photography

Melanie van Dijk: “Fay en ik weten wat we aan elkaar hebben”

Fun Grondwerk Jong paard starten Recreatie

In het afgelopen jaar hebben Melanie van Dijk en haar bijna driejarige Barock Pinto x Tinker-merrie Fay al een lange weg afgelegd samen. Hoewel Fay nog zo groen was dat Melanie alle knopjes er zelf op heeft moeten zetten, heeft dit er wel voor gezorgd dat de merrie is opgebloeid tot een nieuwsgierig en leergierig paardje.

Op slag verliefd

Aangezien Melanie altijd al weg is geweest van paarden met bijzondere aftekeningen was de keuze snel gemaakt toen ze een jaar geleden een jonge Barock Pinto x Tinker-merrie tegenkwam. “Ik was eigenlijk op slag verliefd op Fay. Ze zocht direct toenadering, wat mij heel erg aansprak”, vertelt de amazone. “Ik zocht eigenlijk een ietwat ouder paardje, maar ik wilde Fay niet aan me voorbij laten gaan.”

“We weten wat we aan elkaar hebben”

Melanie kocht de merrie met het oog op de recreatie. “Buitenrijden heeft mij altijd al aangesproken, dus ik wilde vooral een paardje waarmee ik gewoon lekker plezier kan maken. Fay is onwijs zachtaardig, nieuwsgierig en leergierig, maar had in het begin wel wat duidelijkheid van mij nodig. Ze was onwijs groen en kon nog vrijwel niets, dus daar hebben we samen even onze weg in moeten zoeken.”

“Nu we weten wat we aan elkaar hebben verloopt de communicatie heel soepel. Doordat ze van nature zo nieuwsgierig is, is ze niet bang aangelegd en gaat ze graag zelf op onderzoek uit, wat ik alleen maar aanmoedig. Dat kan later echt zijn vruchten afwerpen.”

Tijd geven

Omdat de merrie over een aantal maanden drie wordt, heeft Melanie alvast rustig een begin gemaakt aan het grondwerk. “We hebben een binnenbak waarin we oefeningen doen en waar ik haar verschillende stemcommando’s heb aangeleerd. Zo is ze bekend met ‘ho’, ‘terug’, ‘stap’, ‘draf’ en ‘galop’. Onlangs zijn we ook begonnen met longeren, zodat ze daar met het oog op het zadelmak-maak-proces alvast rustig kennis mee kan maken.”

“Ik heb echter helemaal geen haast. Ik wil haar voldoende tijd geven om zich te ontwikkelen en haar pas zadelmak maken als ze daar zowel fysiek als mentaal klaar voor is. Ik laat haar nu ook zelf beslissen wanneer de ‘training’ klaar is.”

Veelzijdig

“Ik wil in de toekomst voornamelijk met haar gaan buitenrijden, maar het lijkt me ook leuk om voor de afwisseling een sprongetje te kunnen maken. We gaan zien waar het schip strandt, maar gezien haar leuke en veelzijdige karakter denk ik dat we een hele leuke toekomst tegemoet gaan”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto: Annemayke Photography