Afbeelding
Foto: Lieke Goverts

Lieke Goverts: “Passa, Clint en Maggie betekenen onwijs veel voor mij”

Fun Grondwerk Horsemanship Opvallend Recreatie Werken aan de hand

Het verhaal van Lieke Goverts en haar vijftienjarige Passa, 31-jarige Clint en achttienjarige Maggie is er een die je niet iedere dag voorbij zult horen komen. Alle drie de paarden zijn op een bijzondere wijze in haar leven gekomen en hebben een speciaal plekje in haar hart. 

Op slag verliefd

Om te vertellen hoe deze drie bijzondere paarden bij Lieke terecht zijn gekomen, neemt ze ons mee terug naar 2018 en 2019. “In die jaren zat ik heel slecht in mijn vel en had ik echt een maatje nodig. Mijn moeder en ik wilden al langer een eigen paard, maar in deze periode besloten we ook daadwerkelijk op zoek te gaan.”

“Toen we Passa’s advertentie tegenkwamen op Facebook, was onze interesse direct gewekt. Ze had alles wat wij zochten in een paard; ze was mensgericht, bomproof, aanhankelijk én lief met kinderen. Het enige probleem was dat Passa destijds in Italië stond”, vertelt ze. 


Passa - Foto: Lieke Goverts

“Ik kreeg haar niet uit mijn hoofd”

Om die reden probeerden Lieke en haar moeder de bruine merrie uit hun hoofd te zetten. “Maar dat lukte mij niet. Ik kreeg zelfs dromen en visioenen over haar. Op 23 augustus 2019 hebben wij Passa gekocht en na een reis van drie dagen kwam ze op 26 augustus 2019 dan eindelijk bij ons aan.”

“Passa is een temperamentvolle, maar lieve en gevoelige Anglo Arabier merrie. Ze is geboren en opgegroeid in Sardinië, maar verhuisde daarna naar het vasteland van Italië. Passa heeft vroeger een veulen gekregen en heeft jarenlang in de topsport van de endurance gelopen. Ze is al in meer landen geweest dan ik! Ze is heel werkwillig en looplustig, houdt van aandacht en kan uren staan tutten, maar van trainen gaat ze echt helemaal áán.”


Passa - Foto: Lieke Goverts

Bijzondere band

“Toen Passa ongeveer een jaar bij ons was, verhuisden we haar naar een andere stal. Daar hebben we Clint ontmoet. Hij wilde vanaf het eerste moment dat hij Passa zag niet meer van haar zijde wijken. Hij was heel beschermend over haar en vanaf het moment dat Passa bij hem in de kudde mocht, zijn ze onafscheidelijk. Zo’n bijzondere band tussen twee paarden heb ik nog nooit gezien. Al moet ik eerlijk toegeven dat Clint mijn hart ook gestolen heeft, want the rest is history!”, lacht ze. 

“Hoewel hij al bijna 31 jaar oud is, zal hij alles voor je doen. Hij heeft altijd western gereden en is ontzettend lief, zorgzaam en beschermend, maar stiekem heeft hij ook een eigenwijs randje.”


Clint - Foto: Lieke Goverts

“We konden geen nee zeggen”

Toen de amazone twee jaar geleden ook de achttienjarige Maggie toevoegde aan haar ‘kudde’ was haar paardenfamilie compleet. “Maggie is op jonge leeftijd vanuit Texas bij onze westerninstructrice terechtgekomen. Toen ze in 2022 te koop kwam, hebben we de knoop doorgehakt en haar gekocht. Tegen zo’n lief en zachtaardig paardje konden wij echt geen nee zeggen.”

“Maggie is erg rustig, aanhankelijk en een echte kat uit de boom-kijker. Ook zij heeft altijd in de westernsport gelopen, maar aangezien ze geen plezier meer haalde uit de internationale wedstrijden is ze daarna bij ons terechtgekomen.”


Maggie - Foto: Lieke Goverts

Veelzijdig 

Van grondwerk, dubbele lange lijnen, western en werken aan de hand tot freestylen; Lieke en haar paarden zijn van alle markten thuis. “Met Passa train ik sinds een jaar volgens de Academische rijkunst, omdat ik haar op die manier goed kan ondersteunen in correct lichaamsgebruik. Passa heeft jarenlang in de endurance gelopen, waar het niet per se om een correcte lichaamshouding gaat.”

We komen van ver, maar ik kan met trots zeggen dat ze nu een stuk beter in haar vel zit en de kneepjes van het vak steeds beter onder de knie krijgt. We doen veel grondwerk, freestylen, werken aan de hand en natuurlijk lekker spelen samen.”

“Met Maggie ben ik sinds kort bezig met een nieuw projectje: het inparkeren. Dit is nog best een uitdaging, omdat Maggie bang is voor zowel het krukje als de zweep waarmee ik mijn hulpen geef. Gelukkig gaan we met kleine een stapjes steeds iets verder vooruit. We werken nu meer vanaf de grond, omdat we de flow een beetje kwijt waren in het rijden. Gelukkig gaat het werken aan de hand haar al goed af. We hebben een lange weg te gaan, maar ze doet enorm haar best.”

“Clint is vanwege zijn mooie leeftijd al gepensioneerd. Hij mag lekker tutten, grondwerken, wandelen, werken aan de hand en héél af en toe klim ik er stiekem op voor een stapritje. Daar wordt hij zo enorm blij van”, lacht ze. 


Clint - Foto: Lieke Goverts

Doelen 

“Met Passa hoop ik uiteindelijk richting de hogere oefeningen in de Academische Rijkunst te gaan werken. Galopperen aan de hand, piaffe, terre a terre; dat is waar ik naar streef. Ze beheerst de simpele zijgangen al, dus het begin is gemaakt!”

“Uiteindelijk hoop ik de kennis die ik nu met Passa opdoe ook in te kunnen zetten op Maggie. En Clint? Die mag gewoon lekker oud worden bij ons. Ik hoop hem nog lang fit te houden door middel van het grondwerk dat we doen”, sluit ze af.


Maggie - Foto: Lieke Goverts

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lieke Goverts

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding