Sterre en Fleur
Sterre en Fleur Foto: Privébezit

Sterre Schepers over haar bijzondere sport- en fokmerrie: “Fleur en ik zijn in het diepe gesprongen”

Fun Dressuur Fokkerij Opvallend Rassen Wedstrijden

Sterre Schepers en haar veertienjarige Fjordenkruising Fleur hebben in de afgelopen jaren een bijzondere weg afgelegd. Sterre leidde de merrie op tot een veelzijdige sportpony die uitblinkt in verschillende disciplines, liet haar ondanks haar onbekende afstamming opnemen in het NRPS-hulpstamboek én fokte vorig jaar een bijzonder veulen dat de eerste premie behaalde.

Veelzijdige sportpony

Toen Sterre zo’n tien jaar geleden op zoek ging naar een tweede paard, besloot ze voor Fleur, een toen driejarige Fjordenmerrie te gaan. “Ik had mijn Shetlandermerrie Pien al en zocht een groter maatje voor erbij. Omdat ik een weide had die ik zelf moest onderhouden, mocht ik van mijn ouders geen sportpaard. Tien jaar geleden was het immers bijna ondenkbaar om een warmbloed 24/7 buiten te zetten”, lacht ze. 

“Ik voelde direct een klik met Fleur en ben samen met haar in het diepe gesprongen. Ik besloot op mijn achttiende mijn rijbewijs te halen, een trailer te kopen en aan onze wedstrijdcarrière bij de paarden te beginnen. We hebben het tot de L1-dressuur geschopt en zijn L-springen en L-eventing startgerechtigd. Hoewel ik aardig wat vreemde blikken krijg op wedstrijd, doet Fleur absoluut niet onder voor haar concurrentie!”


Foto: Privébezit

Opnemen in stamboek

Toen Sterre’s ouders eenmaal doorkregen dat de liefde voor paarden door haar aderen stroomt en niet zomaar zal verdwijnen, raakte haar vader geïnteresseerd in de fokkerij. “Omdat Fleur het zo goed doet in de sport, leek het ons leuk om een veulentje met haar te fokken. Hoewel we in eerste instantie voor een Fjordenhengst wilde gaan, is de keuze uiteindelijk toch gevallen op Cero Blue TN.”

“Tijdens Fleurs dracht besloot ik eens uit te zoeken of het mogelijk was om haar te laten opnemen in een stamboek. Dat bleek best een uitdaging te zijn, omdat haar afstamming onbekend was, maar uiteindelijk ben ik door middel van DNA-onderzoek toch ver gekomen. Omdat het Fjordenstamboek geen kruisingen toelaat, kwam ik bij het hulpstamboek uit. Daarin kunnen paarden worden opgenomen die niet het volle bloed dragen, maar wel goed genoeg presteren om de fokkerij te verbeteren.”

“Onder het mom van wie niet waagt wie niet wint, besloot ik Fleur en haar veulen, Call Me Timeless Blue Paintedpony, aan te melden voor het hulpstamboek en de veulenkeuring van het NRPS.”


Foto: Picturesbysanne

Kers op de taart

Zo liepen merrie en veulen op de keuring. “Hoewel ik het commentaar in eerste instantie niet echt als positief opvatte, werd Fleur uiteindelijk toch opgenomen in het hulpstamboek. Voor zover ik weet is ze de eerste Fjord x Fries x IJslander-kruising die is opgenomen, dus daar ben ik natuurlijk super trots op. Dat Blue vervolgens ook nog de eerste premie behaalde op de veulenkeuring, was echt de kers op de taart.”

“Nu blijkt maar weer dat koudbloedkruisingen niet enkel geschikt zijn voor de recreatie. Als je een goede band hebt, je paard de tijd geeft, de juiste mensen om je heen hebt en niet zomaar opgeeft, kun je heel ver komen.”


Foto: Foto en Grafie

Toekomst in de fokkerij

Inmiddels is Blue een jaar oud: “Hij ontwikkelt zich goed, heeft een geweldig karakter en heeft voor zover we nu kunnen zien ook hele goede bewegingen. Ik zie zowel Fleur als Cero Blue in hem terugkomen, wat heel erg leuk is om te zien. Ik ben van plan om hem zelf op te leiden en daarna pas te kijken of ik hem houd of dat ik hem verkoop.”

“Ik wil geen overhaaste beslissingen nemen, maar aangezien het mij leuk lijkt om te kijken wat Fleur nog meer kan betekenen in de fokkerij, kan ik niet alle paarden aanhouden. Mijn keuze is nog niet gemaakt en ik ben echt gek op Blue, maar hoe de toekomst eruit gaat zien weet ik nu nog niet. Toen ik Fleur tien jaar geleden kocht, had ik nooit verwacht hier uit te komen, dus we gaan zien waar het schip uiteindelijk strandt!”, sluit ze af. 


Foto: Renate Zuidema Fotografie

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Renate Zuidema Fotografie / Picturesbysanne / Foto en Grafie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding