Linda en Hot Girl
Linda en Hot Girl Foto: Privébezit

Linda Klomp over haar bitloze sportcarrière: “Hot Girl voelt zich hier veel fijner bij”

Fun Bit(loos) Horsemanship Opvallend Wedstrijden

Een paard dat met een bitloos hoofdstel in de dressuur-, spring- én eventingsport wordt uitgebracht; je zult het niet vaak voorbij hebben zien komen… Toch doen Linda Klomp en haar twaalfjarige Hot Girl het. Linda heeft plezier voor ruiter en paard hoog in het vaandel staan en merkte duidelijk dat haar merrie zich prettiger voelde bij deze optoming. 

Een kans geven

Na veel jonge paarden te hebben gehad of gereden, kocht Linda tweeënhalf jaar geleden een ietwat oudere merrie. “Toen Hot Girl bij mij kwam, ervaarde ik veel spanning bij haar. Dat is iets waar ik niet van houd. Ik houd van ontspanning en wil gewoon relaxt kunnen rijden”, vertelt ze. 

“Naarmate de tijd vorderde, bleek dat haar spanning ook na het testen van verschillende bitjes niet minder werd. Aangezien ik iemand ben die het welzijn van paarden hoog in het vaandel heeft staan, openstaat voor verandering en altijd op zoek is naar verbeteringen, besloot ik het bitloze hoofdstel een jaar geleden, toen ik in aanraking kwam met iemand die af en toe bitloos reed, eens een kans te geven. En dat heeft ons veel gebracht.”


Foto: Privébezit

Controle verliezen

De merrie liet de spanning direct van zich afvloeien en werd een stuk losgelatener in haar lichaam. “Ik denk dat het nu ruim een half jaar geleden is dat Hot Girl voor het laatst een bit in heeft gehad. Ik breng haar momenteel uit in de Z2-dressuur, het L-springen en de L-eventing en dat gaat onwijs goed.”

“Hoewel bitloos rijden nog vaak wordt bestempeld als iets wat alleen geschikt is voor recreatieruiters, kun je een sportpaard ook heel goed bitloos rijden. Veel mensen zijn bang om de controle over hun paard te verliezen, maar als je een goede samenwerking met je paard hebt, heb je dat bit niet per se nodig; dan begrijpt je paard ook met een bitloos hoofdstel wat je bedoelt.”


Foto: Privébezit

Doorgroeien

Hoewel de combinatie nu al niet onder doet voor haar concurrentie, hoopt Linda nog veel verder te komen in de sport. “Ik rijd zonder sporen, zonder zweep en nu dus ook zonder bit. Ik vind het belangrijk dat paarden ook plezier hebben in de sport en merk duidelijk dat Hot Girl zich hier veel fijner bij voelt. Ik ben niet van het harde trainen en houd van afwisseling, maar ik denk dat wij zeker nog niet aan onze max zitten!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding