Aniek en Zarah
Aniek en Zarah Foto: Privébezit

Aniek Hermans over haar 21-jarige Zarah: “Ze gaat als een speer!”

Fun Horsemanship Opvallend Oudere paarden Recreatie

Aniek Hermans en haar bijna 21-jarige Zarah hebben in de afgelopen jaren een weg vol ups en downs afgelegd. Wat begon als een mooie ponytijd eindigde in een plotselinge verkoop. Tot Aniek de merrie vorig jaar terugkocht; toen besloot ze haar nooit meer te laten gaan.

Verkoop

Toen Anieks moeder de pasgeboren Zarah in 2003 zag, was ze op slag verliefd. Ze besloot de merrie te kopen voor Anieks broertje. “Uiteindelijk bleek ik echter de enige te zijn die goed met haar overweg kon. Ze gooide iedereen eraf behalve mij”, lacht ze. “Zarah is toen van mij geworden. Hoewel het lang niet altijd zonder slag of stoot ging, hebben we samen veel avonturen beleefd. Tot ze in 2018 helaas verkocht werd.”


Foto: Privébezit

Band terug opbouwen

Aniek hield daarna contact met de twee daarop volgende eigenaren en kreeg in juli 2023 plotseling een berichtje met de vraag of ze Zarah terug wilde kopen. “Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Zarah herkende mij meteen. Haar vorige baasjes hebben geweldig voor haar gezorgd, maar hadden een andere rijstijl dan ik, waardoor er wel eens discussies met Zarah ontstonden. Nu moet ik toegeven dat Zarah ook aardig eigenwijs kan zijn, maar daardoor laat ik me niet uit het veld slaan. Ik wilde onze band terug opbouwen.”

“Ze gaat als een speer”

De amazone merkte dat haar merrie in de afgelopen zes jaar veranderd was en besloot eerst opnieuw aan het vertrouwen te werken. “Zarah is een paard dat duidelijkheid en leiding nodig heeft. We zijn onder goede begeleiding gaan lessen en hebben het rijden zo langzaamaan weer opgepakt. Het is leuk om te merken dat de puzzelstukjes nu op hun plek beginnen te vallen en dat we op buitenrit ook wat dressuuroefeningen kunnen meepakken, en dat met ons westernzadel”, lacht ze. “Ondanks haar leeftijd pakt ze alles heel goed op en gaat ze nog als een speer!”


Foto: Privébezit

Samenbrengen

“Ik merk dat de dressuurlessen hun vruchten afwerpen en dat Zarah plezier haalt uit de uitdaging die het ons bied. Hoewel ik geen wedstrijdambities heb, vind ik het wel leuk om mij verder te ontwikkelen en mezelf uit te dagen, dus wij blijven gewoon lekker doortrainen. Het is mooi om te zien dat Zarah en ik ons in de afgelopen zes jaar beiden op onze eigen manier ontwikkeld hebben. Nu is het aan ons om dat samen te brengen”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding