Kate Oost en Ozzy
Kate Oost en Ozzy Foto: Privébezit

Kate Oost viel meer dan 80 kilo af voor haar paard: “Ozzy heeft mijn leven gered”

Fun Opvallend Recreatie

Dat het hebben van een paard van grote invloed kan zijn op onze ontwikkeling is iets waar Kate Oost maar al te goed over kan meepraten. Toen enkel haar gewicht tussen haar en haar droom van de nu bijna vijfjarige Orzeszek van de Catshoeve zelf zadelmak maken in stond, besloot ze het roer om te gooien. Ze viel op eigen kracht meer dan 80 kilo af. 

Op slag verliefd

Toen het eenmaal begon te kriebelen om een eigen paard te kopen, kwam Kate via een facebookvriendin bij Ozzy uit; een paar maanden oud merrieveulen. “Ozzy is geboren bij de familie Dekker, waar ik al een tijdje leuk contact mee had op Facebook. Toen ik vroeg of zij mij wilden helpen in mijn zoektocht naar een eigen paard, vertelden ze dat ze exact hadden wat ik zocht, maar dan in veulen-formaat. Hoewel dat helemaal niet was wat ik zocht en ik absoluut geen merrie wilde, besloot ik toch te gaan kijken.” 

De amazone was op slag verliefd. “Ik stapte de stal nog niet binnen of Ozzy zat al bij mij op schoot. Haar fokster vertelde dat ze qua karakter een exacte kopie van mij is. Ik was direct helemaal weg van haar, dus nog geen twee uur later tekende ik het koopcontract.”

“Ze heeft mijn leven gered”

Er was echter één ding dat tussen Kate en haar grote droom van het zadelmak maken van haar eigen paard in stond; haar gewicht. “Rijden heeft nooit mijn prioriteit gehad, maar toen Ozzy ongeveer anderhalf jaar oud was, realiseerde ik mij dat ik met het gewicht dat ik destijds had nooit op een paard kon stappen, laat staan een jong paard beleren. Ik woog 153,7 kilo”, vertelt ze. 

“Ik heb een vriend die van mij houdt, of ik nu dik of dun ben, dus ik kon voor mijzelf nooit de motivatie vinden om af te vallen. Daar heeft Ozzy verandering in gebracht. In zekere zin heeft ze daarmee mijn leven gered.”


Foto: Privébezit

Problemen 

De amazone is op eigen kracht meer dan 80 kilo afgevallen en weegt nu nog maar 67 kilo. Toch heeft ze het zadelmak maken uiteindelijk toch uit handen moeten geven. “Ozzy en ik hebben in de afgelopen jaren aardig wat vervelende dingen meegemaakt. Door nare omstandigheden op een stal waar wij voorheen stonden, begon Ozzy ‘gedragsproblemen’ te vertonen die helemaal niet bij haar pasten. Daarmee heeft ze mij echt wakker geschud.”

“Ik besloot haar terug te verhuizen naar de fokker en haar daar verder zadelmak te laten maken, omdat wij samen even een pauze nodig hadden. Tot mijn grote geluk bleek Ozzy al over zo’n goede basis te beschikken dat het echte beleren binnen no time gedaan was. Door haar zo’n goede voorbereiding te geven, heb ik dus eigenlijk niets gemist in het proces.”

Genieten 

Nu de combinatie een fijne stal heeft gevonden waar ze zich thuis voelt, bij familie Tol, is ze met sprongen vooruit gegaan. En hoewel Kate momenteel aan het herstellen is van een buikwandcorrectie, hoopt ze het rijden snel weer op te pakken. “Omdat Ozzy dit jaar nog maar vijf wordt, heb ik besloten haar tijdens mijn herstel de kans te geven om weer lekker verder te groeien. We genieten van een middagje poetsen of spelen in de bak en de dochtertjes van de stalbaas rijden af en toe een half uurtje op haar, wat Ozzy onwijs leuk vindt.”

“Ik kan er enorm van genieten om haar zo blij te zien, wat mijn gezondheid ook weer goed doet. We voelen ons echt thuis op deze stal. Ik hoop in de toekomst vooral van haar te kunnen genieten op buitenrit. Teugels lang, oortjes naar voren en gaan! Lekker onze hoofden leegmaken”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding