Jamie en Fynn
Jamie en Fynn Foto: Cindy Muntendam

Jamie Oubari over haar bijzondere Fynn: “Hij hoort bij mij”

Fun Coaching Grondwerk Horsemanship Opvallend Rassen Recreatie Vrijheidsdressuur

Jamie Oubari en haar Fynn Álvaro van Hoeve Zuiderberg hebben in de afgelopen drieënhalf jaar een bijzondere band weten op te bouwen. Hoewel de zesjarige ruin het Jamie niet altijd makkelijk maakt, is hij haar rots in de branding en sleept hij haar altijd weer door moeilijke periodes heen. 

Bijzondere klik

Toen Fynn drieënhalf jaar geleden bij Jamie op de zorgboerderij kwam, bleek al snel dat de ruin niet met iedereen uit de voeten kan. “Waar ik alles met hem kon, konden anderen juist helemaal niet met hem overweg. Nadat hij iemand een keer vies heeft gebeten, maakten zijn eigenaar en ik de afspraak dat hij mocht blijven, maar dat alleen ik met hem aan de slag mocht. Drie maanden later hebben mijn broers Fynn voor mij gekocht”, vertelt ze. 

Veelzijdig 

Wat Jamie precies met zo’n Shetlander aan moest, wist ze nog niet. “Ik vroeg me eerlijk gezegd af wat ik precies met zo’n kleine pony moest”, lacht ze. “Maar hij voelde zich direct op zijn plek bij mij, dus dat was heel erg fijn. Destijds had ik veel last van paniekaanvallen en durfde ik nergens naartoe te gaan. Fynn heeft mij daar doorheen gesleept.”

“Door samen steeds een stukje verder te gaan wandelen, hebben ik mijn grenzen stap voor stap kunnen verleggen. Hij heeft letterlijk en figuurlijk mijn leven heeft gered. Hij geeft mij iedere dag weer een reden om op te staan en heeft mij laten zien dat er na regen ook weer zonneschijn komt”, vertelt ze. 

“Naarmate de tijd vorderde kwam ik erachter dat hij ontzettend leergierig is. We zijn aan de slag gegaan met vrijheidsdressuur en nu kan ik hij van alles! Ik hoop stiekem eens een show met hem te mogen geven. Dankzij Fynn ben ik erachter gekomen dat Shetlanders toch wel veelzijdiger zijn dan ik dacht”, vertelt ze lachend. 


Foto: Cindy Muntendam

Spiegelen

Hoewel nog steeds niet iedereen goed met de ruin overweg kan, stelt hij zich wel al vriendelijker op naar vreemden. “Bij Fynn is het altijd afwachten hoe de wind waait. Als ik goed in mijn vel zit, is hij vriendelijker naar anderen dan wanneer ik niet goed in mijn vel zit. Ik kies er dan ook voor om op slechte dagen niet naar stal te gaan. Fynn is absoluut geen gemene pony. Hij is gewoon heel gevoelig, uit duidelijk wat hij wel en niet wil en spiegelt mij enorm.”

“Hij hoort bij mij”

Doordat het verschillende periodes niet goed ging met Jamie, heeft ze Fynn in het verleden meermaals te koop aangeboden. “Er zijn verschillende periodes geweest waarin het zo slecht met mij ging dat ik Fynn niet de aandacht kon geven die hij verdient. Ik heb hem meerdere keren te koop gezet en één keer is hij zelfs daadwerkelijk verkocht, maar toen kwam hij weer terug bij mij omdat hij het niet goed kon vinden met de andere pony’s. En dat terwijl hij normaal gesproken super paardgericht is. Ik zag dat echt als een teken dat hij bij mij moet blijven. Hij hoort gewoon bij mij”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Cindy Muntendam

Afbeelding