Leonie Schoonderwoert en Just Jack
Leonie Schoonderwoert en Just Jack Foto: Marijke Visser

Leonie Schoonderwoert rijdt endurance én dressuur met haar Just Jack: “Het is een mooie aanvulling”

Fun Dressuur Opvallend Rassen Wedstrijden

Hoewel Leonie Schoonderwoert zich normaal gesproken voornamelijk op de endurance richt, doen zij en haar zesjarige Just Jack ook in de dressuurring niet onder voor hun concurrentie. De amazone vertelt de dressuurtrainingen als mooie aanvulling te zien en hoopt haar jonge ruin op deze manier sterker te maken in de lange afstanden.

Potentie

Leonie heeft vroeger al wat meters gemaakt in de dressuursport, en wel met haar EK en WK-endurance paard. “Dat paard was zo energiek dat hij eigenlijk niet echt geschikt was voor de dressuursport. We hebben toen aardig wat wedstrijden moeten rijden om tot een winstpunt te komen”, blikt ze lachend terug.

Maar met een buurvrouw die dressuurles geeft, besloot ze het met de jonge Jack toch nog eens een kans te geven. “Mijn buurvrouw stelde voor om eens wat lessen bij haar te volgen met Jack. Zo bleek dat hij best wel wat potentie heeft voor de dressuursport. Ik heb hem sinds zijn tweede en kocht hem destijds eigenlijk als maatje voor mijn andere Arabier. Omdat ik dacht dat Jack en ik niet zo goed bij elkaar zouden passen, ging ik er heel open in. Ik heb hem zelf opgeleid en kwam naarmate de tijd vorderde tot de conclusie dat hij meer dan genoeg pit heeft en eigenlijk toch wel heel goed bij mij past.”


Foto: Michelle de Groot-Schoutens

Aanvulling

Momenteel start de combinatie in Klasse 2. “Jack heeft voldoende energie om dit jaar door te stromen naar de 80km, maar hij mag nog iets meer body krijgen. Ik vind het belangrijk om de tijd te nemen en aangezien het mijn intentie is om met hem richting het hoogste niveau te groeien, wil ik hem graag heel houden. Ik ben zuinig op mijn beestjes”, lacht ze. 

“Wat de dressuursport betreft moet ik eerlijk bekennen dat ik mij nog niet helemaal op mijn gemak voel tussen al dat ‘dressuurgeweld’ in het L1. Ik heb immers maar een klein Arabiertje”, lacht ze. “Jack’s kwaliteiten zitten hem in zijn motivatie. Hij staat onwijs goed aan mijn hulpen en is heel erg soepel. Alle knopjes zitten erop; van wijken, schouderbinnenwaarts en travers tot appuyementen.”

“Jack leert snel, dat maakt het ook zo leuk om door te gaan. Door hem op deze manier te trainen heb ik leren voelen welke spiergroepen hij al goed gebruikt en welke nog sterker moeten worden. Ik denk dat dit een hele goede aanvulling is op onze endurance-trainingen. Nu ik zelf kan voelen waar zijn zwakke punten liggen, kan ik hem in de lange afstanden ondersteunen om zijn lichaam goed te blijven gebruiken.”


Foto: Privébezit

Doorgroeien

Over een échte dressuurdroom kunnen we echter nog niet spreken, vertelt Leonie. “Ik wil dit jaar graag de L door rijden en volgend jaar doorstromen naar het M. Mijn buurvrouw is ervan overtuigd dat als we zo door gaan, we makkelijk in het Z eindigen. Hoewel ik denk dat ze gelijk heeft, ligt daar niet mijn eerste ambititie. De endurance staat stiekem toch op voorop”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Michelle de Groot-Schoutens / Marijke Visser / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding