Claudia Weick en Amos
Claudia Weick en Amos Foto: Privébezit

Van manegepony tot sportpony: “Amos was nog helemaal niet klaar om met pensioen te gaan”

Fun Dressuur Grondwerk Jong paard starten Rassen Wedstrijden

Toen Claudia Weick drie jaar geleden besloot om de nu zeventienjarige Haflingerruin Amos over te kopen van een manege bij haar in de buurt, deed ze dat met de intentie om hem een fijn pensioen te geven en samen wat bosritjes te maken. Alleen bleek Amos daar zelf heel anders over te denken…

Fijn pensioen 

Dat Amos drie jaar geleden geen plezier meer had in het lopen van manegelessen, sloot perfect aan bij het feit dat Claudia een braaf en makkelijk paardje zocht. “Voordat Amos bij mij kwam heeft hij tien jaar lang op een manege gestaan. Hij heeft heel veel mensen leren paardrijden, maar liet drie jaar geleden duidelijk merken dat hij daar geen plezier meer in had.”

“Ik heb ooit tegen een vriendin van mij, die toevallig op die manege werkte, gezegd dat áls ik ooit een paard kocht, ik een makkelijk paardje wilde waarmee ik na twee weken niet te hebben gereden zonder problemen het bos in kon zonder zadel. Het leek mij dan ook de ideale oplossing om Amos te kopen, hem een fijn pensioen te geven en samen nog te genieten van wat buitenritjes”, vertelt Claudia.

Wedstrijdsport ingerold

Alleen liep dat net iets anders. “Binnen een paar weken kwam ik erachter dat Amos nog helemaal niet toe is aan zijn pensioen. Hij wil keihard voor je werken. In het bos rijden vindt hij leuk, maar nieuwe dingen leren, dat is wat hij het liefste doet. We zijn, ook om goed lichaamsgebruik te creëren, wat dressuurlesjes gaan volgen. Toen mijn instructrice daar zo enthousiast van werd dat ze voorstelde om eens op wedstrijd te gaan, hebben we dat een kans gegeven.”

Opgebloeid 

Hoewel Claudia vroeger al wedstrijden heeft gereden met haar toenmalige paard, was ze dit met Amos helemaal niet van plan. “Als Amos nooit had aangegeven zo graag te willen werken, waren wij nooit de sport ingerold. Waar hij zich in het begin nog heel erg afsloot, is hij nu een stuk opener en socialer geworden. Ook in het rijden is hij enorm veranderd.”

“Voorheen kon hij nog wel eens een extra bokje nageven als hij voelde dat ik uit evenwicht was. Nu stopt hij juist met het maken van vreugdenbokjes zodra hij voelt dat ik mijn balans verlies. Hij blijft stronteigenwijs, maar ik vind het prachtig om te zien hoe goed individuele aandacht hem gedaan heeft. Hij is echt opgebloeid.”


Foto: Privébezit

Onbeschreven blad

Zo’n drie maanden geleden kocht Claudia een tweede Haflinger erbij, de bijna tweejarige Arlando. “Ik heb vorig jaar de luxe gehad om te verhuizen naar een plekje waar ik de paarden aan huis kan hebben, dus toen heb ik ook direct besloten om een maatje te kopen voor Amos. Ik was op slag verliefd op Arlando. Hij is al erg groot voor zijn leeftijd en heeft een hele leuke uitstraling.”

“Hoewel hij natuurlijk alle tijd krijgt om rustig op te groeien, komt hij wel al veel in de hand. Zo mag hij wel eens mee de hond uitlaten en hebben we onlangs onze eerste grondwerkles gehad. Ik wil nog niet te veel met hem doen, maar het aanleggen van een goede basis vanaf de grond kan geen kwaad. Arlando is nog een onbeschreven blad.”

Stokje overnemen

“Met Amos is het mijn doel om binnenkort voor het eerst L2 te gaan starten. Bij de tijd dat Arlando wat ouder is, mag hij het stokje gaan overnemen en mag Amos écht van zijn pensioen gaan genieten. Als hij daar dan klaar voor is tenminste”, sluit ze lachend af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding