Sandra Pak met Mathilde en Beer
Sandra Pak met Mathilde en Beer Foto: Van Chastelet Fotografie

Sandra Pak: “Beer en Mathilde hebben een groot aandeel gehad in mijn persoonlijke ontwikkeling”

Fun Bit(loos) Grondwerk Horsemanship Opvallend Recreatie

Sandra Pak heeft in de afgelopen jaren een bijzondere band weten op te bouwen met haar zestienjarige Beer en zesjarige Mathilde. De Friese ruin en Tinkermerrie hebben een groot aandeel gehad in haar persoonlijke ontwikkeling en hebben haar veel over zichzelf geleerd. 

Klik

Aangezien Sandra al jarenlang gek was van paarden, besloot ze na de basisschool met die passie aan de slag te gaan. “Een vriendinnetje van mij woonde op een landgoed waar twee Friezen en een veulentje stonden. Je zou denken dat ik als twaalfjarig meisje meteen met het veulentje ging kroelen, maar ik had juist direct een klik met Yke, oftewel Beer, de grote Friese ruin die er stond. Een aantal jaar later ging ik steeds vaker langs en ben ik Beer gaan verzorgen”, vertelt ze. 

“Toen alle paarden die daar stonden verkocht waren of gingen verhuizen, bleef Beer alleen achter. Zijn eigenaar en ik maakten de afspraak dat hij gewoon mocht blijven, maar dat betekende wel dat er een vriendje of vriendinnetje bij moest komen. Zo is mijn zoektocht naar een maatje voor Beer begonnen.”

Vertrouwensband

En hoewel Sandra absoluut geen fan was van Tinkers, kwam ze thuis met een Tinkermerrie. “Toen ik Mathilde zag, was de keuze snel gemaakt. Ze was destijds pas anderhalf jaar oud en stond er niet op haar best bij, dus ik wilde haar dolgraag een fijn huisje geven. Dat Beer en Mathilde tien jaar verschillen in leeftijd maakte niet uit. Ze waren direct beste vriendjes”, vertelt ze lovend. 

“Ik had weinig verstand van het opleiden van paarden en Mathilde was in het begin heel erg onzeker, maar door haar alle tijd te geven en een fijne vertrouwensband op te bouwen heb ik haar uiteindelijk zelf kunnen opleiden. We hebben er lang over gedaan, maar daardoor is het wel heel natuurlijk en prettig verlopen.”


Foto: Van Chastelet Fotografie

Veelzijdig 

De amazone richt zich op de recreatie en houdt van buitenrijden, maar heeft daar ook een flinke tegenslag in doorgemaakt. “In 2017 hebben Beer en ik een heftig ongeluk gehad op buitenrit. We zijn aangereden door een vrachtwagen. Gelukkig viel de fysieke schade bij ons beiden heel erg mee, maar ons vertrouwen had daardoor natuurlijk wel een flinke klap gekregen.”

“We zijn het samen stap voor stap weer gaan opbouwen en zijn uiteindelijk zelfs weer bitloos naar buiten kunnen gaan”, vertelt ze trots. “Daarnaast ben ik, ook met Mathilde, graag bezig met dressuur rijden, vrijheidsdressuur en het maken van een sprongetje. We doen van alles en nog wat!”


Foto: Van Chastelet Fotografie

Persoonlijke ontwikkeling

“Mensen denken vaak dat Tinkers sloom zijn en geen looplust hebben, maar dat geldt absoluut niet voor Mathilde. Ze rent Beer er met gemak uit. Ze is lief en werkwillig, maar als ze het even niet snapt, krijgt ze kortsluiting. Het is een kwestie van de rust bewaren en een paar stappen terugdoen, want als het kwartje eenmaal gevallen is, doet ze enorm haar best. Ze is stoer, kijkt nergens van op of om en staat altijd open voor nieuwe dingen.”

“Beer is daarentegen een stuk meer op de achtergrond. Hij kijkt de kat uit de boom en komt daarna pas voorzichtig kijken. Hij is wat onzekerder, maar is nog steeds heel werkwillig. Als hij je eenmaal kent en het vertrouwen er is, gaat hij voor je door het vuur.Beer en Mathilde kunnen niet met en niet zonder elkaar, maar vormen wel een heel goed team samen”, lacht ze. 

“De paarden hebben mij in het verleden al veel over mij zelf geleerd. Het zijn enorme spiegels die je door moeilijke periodes heen kunnen slepen. Ze hebben in de afgelopen jaren een groot aandeel gehad in mijn persoonlijke ontwikkeling.”


Foto: Van Chastelet Fotografie

Doelen

“Ik vind het vooral fijn om buiten te rijden met ze, dus ieder jaar probeer ik een nieuw plekje uit te kiezen dat we kunnen ontdekken. Zo zou ik graag eens een trektocht willen maken over de Veluwe, dat staat zeker op mijn bucketlist! Daarnaast lijkt het me leuk om door middel van grondwerk en vrijheidsdressuur wat verder te groeien.”

“De kennis die we daarin opdoen kunnen we vervolgens ook weer inzetten onder het zadel. Ik heb geen haast en heb geen wedstrijdambities, dus we gaan gewoon lekker door met waar we nu mee bezig zijn”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Van Chastelet Fotografie

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding