Afbeelding
Foto: Lisa van Dam Photography

Vera Kuiters: “De moeilijke momenten waren het dubbel en dwars waard”

Fun Grondwerk Horsemanship Mindful Equestrian Opvallend Recreatie

In de afgelopen jaren hebben Vera Kuiters en haar twaalfjarige Fjord x Welsh-kruising Marnix een weg vol pieken en dalen afgelegd. Waar de amazone in het begin vaak met haar handen in het haar zat, is ze nu juist dankbaar voor de moeilijke momenten. Die hebben haar immers dichter bij haar bijzondere en veelzijdige ruin gebracht.

“Alsof alles op zijn plek viel”

Toen Vera iets meer dan vier jaar geleden voor de lol tussen paardenadvertenties aan het kijken was, kwam ze daar haar droompony tegen. Ze besloot langs te gaan en was op slag verliefd. “Toen ik Marnix’ advertentie las, móest ik een berichtje sturen. Zonder dat mijn ouders het wisten ben ik langsgegaan en toen er in het echt net zo’n sterke klik bleek te zijn, stond ik voor een lastige keuze. Zijn voormalige eigenaresse was namelijk heel eerlijk over zijn gezondheid, wat bij mij toch voor enige twijfel zorgde.”

“Hij was genezen van hoefbevangenheid, maar werd wel nog ondersteund door verschillende supplementen. Hoe leuk ik hem ook vond, ik wist niet of ik hem de zorg kon bieden die hij nodig had en besloot van de koop af te zien.” Toch bleef de ruin door haar hoofd spoken. “Op de dag dat ik besloot opnieuw contact te zoeken, had zijn eigenaresse mij al een berichtje gestuurd, waarin stond dat zij die klik tussen Marnix en mij ook gezien had. In overleg met mijn ouders heb ik uiteindelijk toch besloten om hem te kopen. Het was alsof alles op zijn plek viel.”


Foto: Hoeksche Paardentaxi

Veelzijdig 

Aangezien de amazone afwisseling in de training belangrijk vindt, besloot ze haar ruin kennis te laten maken met verschillende disciplines. “Toen hij bij mij kwam, had hij vooral veel ervaring met grondwerk. Daar heeft zijn vorige eigenaresse hem echt geweldig in opgeleid. Maar onder het zadel was hij nog ontzettend groen. We hebben voor aardig wat uitdagingen gestaan en hebben het niet altijd makkelijk gehad, maar hebben daardoor wel een mooi proces doorlopen.”

“Ik wilde van alles wat meepakken, zodat we samen konden ontdekken wat bij ons past. We werken graag in vrijheid, maar vinden het ook leuk om dressuur te rijden, buiten te rijden, vrijheidsdressuur te doen en te springen. We zijn eigenlijk van alle markten thuis en zijn van plan om in de toekomst zelfs de westernsport mee te pakken.”


Foto: Pictzy Fotografie

Moeilijke momenten

Nu de combinatie ook een strandrit gemaakt heeft, ligt de wereld aan haar voeten. “Marnix is werkwillig, enthousiast, lief, sociaal en slim, maar ook een tikkeltje lomp en onhandig. Dat maakt het ontzettend leuk om met hem te werken. Genieten staat voor mij hoe dan ook voorop, dat vind ik het allerbelangrijkste.”

“Er zijn in het begin aardig wat momenten geweest waarop ik met mijn handen in het haar zat en mij afvroeg waar ik aan begonnen was, maar die moeilijke momenten waren het dubbel en dwars waard. Marnix heeft mij al mijn fouten vergeven. Ik zou hem nooit willen omruilen voor een ander paard, want onze band wordt nog iedere dag sterker”, sluit ze af. 


Foto: Isabel Kaijen

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Lisa van Dam Photography / Pictzy Fotografie / Isabel Kaijen / Hoeksche Paardentaxi 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding