Donna Peters en Charley
Donna Peters en Charley Foto: Youri Vos

Donna Peters: “Het zadelmak maken van Charley was een leerzame ervaring”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Jong paard starten Recreatie

Dat veel mensen in Donna Peters’ omgeving het haar afraadde om een jong en onbeleerd paard te kopen weerhield haar er niet van om eind 2022 met de tweeënhalfjarige NRPS-ruin Charley richting huis te keren. Hoewel de combinatie een weg van pieken en dalen heeft afgelegd, hebben ze dankzij de fijne begeleiding van Donna’s instructrice nu toch een stijgende lijn te pakken.

Op slag verliefd

Toen Donna eind 2022 op zoek ging naar een eigen paard, had ze een eisenlijstje op zak. “Ik wilde een allrounder met een bijzonder kleurtje die al zadelmak was, maar kwam thuis met een tweeënhalfjarige ruin”, lacht ze. 

“Ik vond Charley meteen leuk toen ik zijn advertentie zag, maar besloot hem toch aan mij voorbij te laten gaan. Hij was immers niet echt wat ik zocht. Toen ik hem een tijdje later nog een keer voorbij zag komen, besloot ik toch gewoon eens te gaan kijken. Ik was op slag verliefd en seinde direct naar mijn vriend dat dit hem ging worden”, lacht ze. 


Foto: Marieke de Jong

Geen stap verkeerd

Hoewel iedereen in Donna’s omgeving het kopen van zo’n jong en onervaren paard afraadde, liet ze zich niet tegenhouden. “Ik besloot voor hem te gaan en hem te laten keuren. Helaas werd hij de eerste keer afgekeurd, omdat bleek dat hij een ontsteking had opgelopen bij de castratie. Gelukkig werd hij een aantal weken later volledig goedgekeurd en mocht hij mee naar huis.”

“De eerste maanden hebben we veel grondwerk en clickertraining gedaan. Toen hij er klaar voor was heb ik hem onder begeleiding van mijn toenmalige instructrice zelf beleerd. Dat ging heel erg goed. Op een klein bokje na heeft hij geen stap verkeerd gezet. Het voelde voor ons beiden direct heel vertrouwd.”

Overdonderd 

Toen de combinatie na een tijdje zonder instructie toch tegen wat problemen aan liep, besloot Donna opnieuw hulp te zoeken. “Als ik nu op het zadelmak maken terugkijk, denk ik dat Charley in het begin misschien wat overdonderd is geweest. Na een tijdje begon hij namelijk toch de grenzen op te zoeken en streken te krijgen.”

“Hoewel we alles heel rustig aanpakten en maar twee keer in de week onder het zadel trainden, stond hij slecht aan mijn been en wilde hij bijvoorbeeld niet meer van de hoefslag af. Toen ik tot de conclusie kwam dat ik dit niet zelf kon oplossen, ben ik op zoek gegaan naar een instructrice die ons kon helpen.”


Foto: Youri Vos

Veelzijdig 

Zo kwam Donna opnieuw achter de waarde van goede begeleiding. “Mijn instructrice heeft ons heel fijn geholpen en inmiddels gaan we weer met sprongen vooruit. Ik heb het Charley nooit kwalijk genomen dat hij dit gedrag vertoonde, maar ben wel heel erg blij dat we nu een stijgende lijn te pakken hebben. Als ik erop terugkijk, heb ik het zadelmak maken misschien iets onderschat. Blijkbaar hadden alle mensen om mij heen toch gelijk”, lacht ze. 

“Het is daarentegen voor ons beiden wel een hele leerzame ervaring geweest. Ik rijd Charley nog steeds niet al te vaak en vind het leuk om het rijden af te wisselen met grondwerk en clickertraining. Hoewel ik er stiekem van droom om met hem de dressuur- en springsport in te gaan, hebben we nog een lange weg te gaan. Ik ben benieuwd hoe ver wij samen kunnen komen!”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Youri Vos / Marieke de Jong

Afbeelding
Afbeelding