200607017_ABFweb
200607017_ABFweb

Bepakt op lange buitenrit: 5 handige tips!

Fun Recreatie Opvallend

Jezelf, je paard en een telefoon: veel meer heb je niet nodig om op buitenrit te gaan. Maar wat als je langer dan een uurtje weg blijft? Dan is een zadeltas met een flesje water érg handig. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je bepakt op buitenrit gaat? Met deze vijf handige tips maak jij jouw mini-trektocht deze zomer een succes!

1. Kies de juiste zadeltas

Heb je zo’n handig dekje met een tasje erop? Voor jou mini-trektocht kun je die beter thuis laten: zo’n vakje is handig om je telefoon in te doen, maar niet comfortabel voor je paard als je van plan bent meer dingen mee te nemen. Kies liever voor een schoudertas of achtertassen. Zorg ervoor dat de voortassen niet op de schouders drukken en laat je niet verleiden tot het kopen van te grote achtertassen: daardoor bepak je jouw paard al snel te zwaar.

2. Verdeel het gewicht

Hoe minder gewicht je paard hoeft te dragen, hoe fijner dat voor hem is. Pak niet meer dan twee tot vier kilo per tas. Zorg er ook altijd voor dat je het gewicht in de zadeltassen goed verdeeld. Neem bijvoorbeeld altijd twee bidons met water mee. Drink niet één bidon helemaal leeg voordat je aan de volgende begint, maar drink om en om. Zo blijft het gewicht goed verdeeld!

3. Pak én snack verstandig

De verstandigste snack om mee te nemen op buitenrit zijn appels: ze lessen de dorst, geven energie én je maakt je paard blij met het klokhuis. Als je besluit iets lekkers mee te nemen dat verpakt zit, neem dan je prulletjes ook altijd weer mee terug naar huis.

4. Bepak je telefoon met handige apps

Je telefoon heb je standaard bij om te kunnen bellen in geval van nood én om schattige oortjes-foto’s te maken. Wil je écht goed voorbereid op mini-trektocht gaan, ‘bepak’ je telefoon dan met deze handige apps:

  • Topo GPS – Deze kaarten-app is superhandig voor ruiters en menners: je kunt heel eenvoudig (ruiter)routes inladen, opnemen en delen met anderen!
  • Find My Phone – De ‘find my phone’-functie op je telefoon zorgt ervoor dat je telefoon gevolgd kan worden, zodat thuisblijvers een oogje in het zeil kunnen houden en je snel kunnen traceren mocht er iets misgaan.
  • What3Words – Een andere app met een soortgelijke functie als ‘Find My Phone’ is What3Words. Deze app geeft elke plek op aarde drie woorden, zodat zelfs plekken zonder adres snel op de kaart te herleiden zijn. De ANWB gebruikt deze functie al om gestrande reizigers te vinden, maar ook hulpdiensten kunnen je in geval van nood dankzij de unieke combinatie drie woorden nauwkeurig op de kaart traceren. 

5. Laat vliegenspray thuis, neem zonnebrand mee

Een fles vliegenspray meenemen op buitenrit is niet echt praktisch. Zo’n fles is niet alleen onhandig om mee te sjouwen, maar is doorgaans ook weinig effectief: prikbeestjes komen vooral op warmte af en nauwelijks op geur. Het is veel slimmer om je paard uit te rusten met passende vliegendeken met zadeluitsparing en een gordijntje of vliegennetje om zijn hoofd. In je zadeltas kun je wel een mini-tube zonnebrandcrème doen. Kies een factor die het beste bij jou huidtype past en smeer jezelf én het roze neusje van je paard regelmatig in. 

Bron: Bit & Cap