141208347_ABFweb
141208347_ABFweb

7 tips voor een streeploos geschoren paard

Fun Opvallend Verzorging

De dagen worden korter en de temperatuur daalt langzaam. De meeste paarden zijn al begonnen met het kweken van een donzig wintervachtje. Heerlijk warm, maar niet zo handig wanneer je ook in de winter met je paard aan de slag wilt. Het scheerseizoen staat weer voor de deur. Of je het zelf met het scheerapparaat aan de slag gaat of iemand inhuurt, scheer-expert Ingrid den Engelsman-Braspenning geeft je een paar handige tips voor een strak en streeploos resultaat!


1. Plan de scheerbeurt goed in

Een paard dat net geschoren is, ziet er niet altijd meteen op z’n mooist uit. “Heb je een belangrijke gelegenheid, zorg er dan voor dat je jouw paard zeker een tot twee weken eerder scheert. Meestal zijn de meeste strepen dan weer weggetrokken en is dat doffige huidvet verdwenen”, adviseert Ingrid.

2. Maak je paard goed schoon

Vuil en modder maken de messen van het scheerapparaat bot. Voor een mooi, streepvrij resultaat moet je paard daarom droog en goed schoon zijn. Je kunt je paard het allerbeste de avond van tevoren een badje geven. “Voor een streeploos resultaat moet je zo dicht mogelijk op de huid scheren. Als daar een dikke laag huidvet en vuil op zit, kun je daar nooit met je messen doorheen. Daarom is het ’t verstandigste om je paard goed te wassen, vooral op de rug’, drukt Ingrid je op het hart. Als je echt geen warm water ter beschikking hebt, dan moet je aan het borstelen. De roskam is daarbij je beste vriend. “Een enkele borstelbeurt volstaat meestal niet, je moet dan echt al een paar dagen eerder aan de slag”, zegt Ingrid. “Maar het allermooiste resultaat bereik je nog altijd met een gewassen paard.”
Ohja en spray je paard na zijn wasbeurt niet per ongeluk uit gewoonte in met glansspray. “Dan glibberen de messen over de vacht en steken er overal eigenwijze pieken uit”, lacht Ingrid.
“Zorg ervoor dat je paard niet meer nat is, ook niet van het zweet. Als je paard verdoofd moet worden voor het scheren, dan schrijft de dierenarts meestal Domosedan voor. Hier gaan paarden flink van zweten en worden ze erg gevoelig van op de benen. Helemaal niet handig met scheren dus. Het is verstandiger om een ander, milder sedatiemiddel te vragen.”

3. Markeer het patroon

Wil je je paard niet helemaal kaalscheren, maar ga je liever voor een streepmodel of een dekenpatroon? Markeer dan met een nat krijtje het patroon voordat je begint. Zo ben je er zeker van dat het patroon er mooi strak op staat, ook wanneer je niet zo’n vaste hand hebt. Ingrid: “Meten is weten. Neem een voorbeeldje bij de hand van internet en teken je patroon netjes uit op je paard. Bekijk het je patroon van alle kanten, zodat je zeker weet dat het recht is voordat je begint met scheren.”
Ingrid is een ster in het scheren van figuurtjes: ze heeft bijvoorbeeld die gave sterretjes op shetlander Flip van Eva Roemaat geschoren. “Bij het scheren van figuurtjes gebruik ik altijd een mal. Uit de losse hand krijg je dat nooit mooi voor elkaar. Voor het maken van een mal gebruik ik een dun plastic placematje van de Action. Daar kun je een figuurtje op printen, die je vervolgens makkelijk kunt uitknippen. Zo heb je een stevig malletje, waar je strak langs kunt scheren. Die stevigheid van de mal heb je nodig voor het maken van strakke lijnen”, geeft Ingrid als handige tip mee.

4. Gebruik schone, fijne messen

Voorbereiding is alles. Ga voor een scheerapparaat van kwaliteit, zorg ervoor dat het goed schoon is en dat de messen zijn geslepen. Houdt het potje olie bij de hand, zodat je de messen tussendoor goed kunt oliën. Zo glijdt het apparaat soepel over de vacht en voorkom je dat het apparaat de vacht ongelijkmatig afscheert. Ingrid adviseert om ieder kwartier wat olie aan je apparaat toe te voegen. “Niet alleen in het gaatje aan de bovenkant, maar druppel ook wat olie op de zijkanten en aan de onderkant.”
Nog een wijze tip: “De messen die bij het scheerapparaat geleverd worden zijn altijd vrij grof, wat zorgt voor flinke strepen. Het is verstandig om losse, fijnere onder- en bovenmessen bij te bestellen. Die geven misschien ook wel streepjes, maar deze zijn veel subtieler en makkelijker weg te werken.”

5. Scheer secuur en in lange banen

“Volgens de boekjes moet je in lange halen scheren en moeten de banen voor een kwart overlappen. Daar krijg je helaas toch vaak strepen van. Daarom scheer ik haaks op de lange banen nog wat kortere baantjes. Daarmee haal je de strepen mooi weg”, adviseert Ingrid. “Je drukt met je scheerapparaat een beetje op de huid, dus in de eerste oogopslag zie je altijd lijnen. Een beetje hetzelfde als dat je met je nagel over de huid krast, dan zie je ook een streepje. Dat is heel normaal. Als je verder secuur werkt, dan trekken die lijntjes in een half uurtje weer weg”.

6. Bekijk de vacht in ander licht

“Heb je jouw paard op de poetsplaats geschoren? Neem hem dan na zijn scheerbeurt even mee naar buiten. Zo kun je in daglicht kijken of je niet per ongeluk een plekje bent vergeten. Kunstlicht is bedrieglijk”, zegt Ingrid. Vraag ook zeker aan een stalgenootje of hij of zij even mee wil kijken: soms zie je door alle rondvliegende haren het paard niet meer!

7. Was je paard na de scheerbeurt

Tevreden over je scheerwerkje? Geef je paard dan een fijne wasbeurt na afloop. Hiermee haal je niet alleen die losse, kriebelende haren weg, maar spoel je ook gelijk dat doffe laagje huidvet weg. Ingrid: “Zo gaat hij lekker fris onder zijn schone deken, dat is voor je paard wel zo fijn.”
Opnieuw geen warm water ter beschikking? Een vochtige handdoek en een fles glansspray doen wonderen. Er bestaan zelfs speciale middeltjes die je kunt gebruiken na het scheren. Wrijf eerst het huidvet en de losse haren weg met de vochtige handdoek en spuit je paard daarna in met glansspray. Wrijf je paard daarna nog één keertje na met een droge handdoek, zodat hij weer blinkt als een spiegeltje! “Sommige mensen doen hun paard af met spiritus. Daar gaan ze wel van glimmen, maar ik ben er niet zo’n voorstander van”, zegt Ingrid.
Laat je je paard door iemand anders scheren, dan adviseert Ingrid om je paard na het scheren af te doen met een beetje ontsmettende shampoo: “Ik reinig mijn messen altijd grondig, maar je weet natuurlijk nooit wat je meeneemt van een paard op een andere stal.”