190513045_ABFweb
190513045_ABFweb

Rosborstel klaar? Help je paard verharen met deze 9 tips

Verzorging Opstijgen Verzorging

Het is zo ver: de aankomende paar weken is het niet veilig om met lipbalsem en een fleecetrui naar stal te gaan. Met de winter voor de deur en de dagen die korter worden, zijn al veel paarden aan het verharen. Met deze negen handige tips help je jouw paard (en jezelf) soepel de rui door!

Wat je eerst nog even moet weten…

Allereerst eventjes een paar belangrijke dingen die je moet weten over de rui. Paarden verharen twee keer per jaar. Het verharen van de wintervacht valt altijd het meeste op, maar ook in de herfst verhaart je paard: dan vervangt hij zijn zomervacht voor winterdons.

Veel mensen denken dat de paarden beginnen met de rui omdat de temperatuur veranderd. Dat is echter niet waar: de rui wordt getriggerd door daglicht. Wanneer het aantal uren daglicht korter wordt, begint het paard met de rui van de zomervacht en de aanmaak van de wintervacht. Aan het einde van de winter, naar mate de dagen langer worden, vervangt je paard deze dikke vacht weer voor een zomervachtje.

De lengte van de wintervacht is genetisch bepaald en heeft weinig te maken met de temperatuur. Daarom groeit een shetlander vaak een wolligere wintervacht dan een warmbloedpaard, zelfs al worden ze op dezelfde wei of stal gehouden. Ook de groeicyclus van het haar, en daarmee het rui-proces, varieert van paard tot paard.

1. Vertrouw op je oude, trouwe rosborstel

Of je nu kiest voor een poetsblok, speciale shedding tool of een paardenstofzuiger: de oude vertrouwde rosborstel is vaak toch je beste keuze. Ga echter niet voor zo’n borsteltje van zacht rubber met kleine tandjes, maar voor een rosborstel van metaal. Hoe steviger de borstel, hoe makkelijker het is om met ronddraaiende bewegingen de haren los te werken. Naar gelang de lengte van de vacht, kun je een rosborstel met langere tanden kiezen.

Een goede rosborstel werkt (met de juiste beweging) de haren het makkelijkste vanuit de wortel los, terwijl een poetsblok of shedding tool de haren soms doen afbreken. 

2. Gebruik olie om de laatste losse haren weg te poetsen

Paard in de rui, maar hij moet toch mee op wedstrijd of op de foto? En blijven die vervelende losse haren steeds bovenop zijn kont liggen, hoe vaak je er ook met een borstel overheen gaat? Haal dan na het poetsen een washandje met een beetje natuurlijke olie over de vacht. Daar gaat je paard niet alleen van glanzen, maar je pakt ook de laatste losse haren weg. De olie conditioneert daarnaast de huid, wat weer kan helpen bij de rui en de aanmaak van een mooie zomervacht!

3. Scheer een paard dat moeilijk verhaart

Het kan echt geen kwaad om een paard te scheren dat een erg lange wintervacht heeft of lastig verhaart. Veel mensen stellen dat het scheren van de wintervacht laat in het seizoen, zorgt voor een lelijke zomervacht. In de praktijk valt dit gelukkig vaak mee. Heb je het idee dat jouw paard geholpen is bij een scheerbeurt, ga er dan gewoon voor. Je kunt ervoor kiezen hem gelijk helemaal te scheren of dit in delen te doen, waarbij je rekening houdt met de temperaturen.

Het scheren stopt de rui trouwens niet. Je paard verhaart nog steeds, alleen zijn de haren korter. 

4. Probeer eens een borstelhandschoen

Die super hippe borstelhandschoenen met nopjes vind je tegenwoordig steeds vaker in de poetskist terug. Hij is veel comfortabeler dan die veel te grote rubberen borstelhandschoenen van vroeger. Én ze worden vaak verkocht in een setje van twee: dus dubbel de beschikbare poetskracht! 

Met de poetshandschoen kun je flink rossen, maar tegelijkertijd kun je hem zonder problemen op de meest gevoelige plekjes, zoals bij de billen, benen of op het hoofd gebruiken. Paarden die wat kopschuw zijn voor een borstel, vinden zo’n poetshandschoen opvallend genoeg vaak helemaal niet zo eng!

Bijkomend voordeel: in de zomer kun je deze handschoenen ook heel erg goed gebruiken om je paard flink in te shampooën tijdens een wasbeurt.

5. Gebruik een zweetmes met tandjes

Naast de rosborstel en poetshandschoen, kan een zweetmes met tandjes ook erg goed helpen tijdens de rui. Vooral losse haren kam je daarmee in één soepele beweging los. Een groot voordeel aan het gebruik van zo’n zweetmes is dat je de haren meteen richting de grond kunt zwiepen, in plaats van alle kanten op! Scheelt weer kriebelharen uit je mouwen of nek kloppen!

6. Help het verharen van binnenuit

Je bent wat je eet, en dat telt zeker voor een paard in de rui. Er bestaat jammer genoeg geen magisch supplement dat je paard in één keer van zijn wintervacht af helpt, maar je kunt hem er met de juiste voeding wel bij helpen. Nutriënten die een gezonde huid stimuleren, hebben ook een goed effect op de rui. Denk hierbij vooral aan oliën, zoals lijnzaadolie. Deze stimuleren de aanmaak van natuurlijke oliën en laten de vacht van binnenuit glanzen. Vind je paard olie vies, dan bestaan er supplementen in poedervorm die een gezonde huid en vacht bevorderen en een handje kunnen helpen tijdens de rui.

7. Geef borstelen prioriteit tijdens de rui

Ook al heb je eigenlijk niet zo veel tijd, geef het borstelen tijdens de rui prioriteit. Dat rijmt én je maakt je paard zo veel blijer. Door je paard tijdens de rui iedere dag grondig te borstelen, ontdoe je hem niet alleen van die vervelende, kriebelende haren maar stimuleer je ook de aanmaak van een gezonde zomervacht. Goed rosborstelen stimuleert het verspreiden van talg, oftewel de natuurlijke oliën die de huid zacht en soepel houden. Door stevig te borstelen werk je opgehoopt talg los en geef je de huid alle kans om een glanzende zomervacht te groeien. Daarnaast is dat borstelen een heerlijke massage voor je paard, wat niet alleen zijn bloedsomloop bevordert, maar zeker ook zijn humeur én zijn fijne verstandhouding met jou! 

8. Maak je borstels schoon

Echt goed borstelen, gaat alleen met schone poetsspullen. Klop je rosborstel altijd uit tegen de muur of haal hem langs een harde borstel. Merk je dat je poetsspullen een vies laagje hebben gekregen? Dat is vaak een combinatie van vuil en huidvet. In dat geval kun je je borstels het beste af en toe in een sopje met een desinfecterend middeltje, zoals Biotex, doen. Dit poetst niet alleen fijner, maar voorkomt ook dat je oude viezigheid in de huid poetst in plaats van eraf!

Voorkom dat rosborstels of zweetmessen van metaal gaan roesten door ze af en toe op de aanhechtingspunten of bij de schroefjes een beetje te WB-40’en. Poets oude roest weg met een ijzersponsje. 

9. Contact je dierenarts als verharen niet gaat zoals het hoort

Merk je dat jouw paard, ondanks jouw fanatieke borstelsessies en de juiste voeding, niet goed door zijn vacht komt? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Vooral oudere paarden kunnen met de tijd last krijgen van ‘Pituitary Pars Intermedia Dysfunction’, oftewel PPID of ‘de ziekte van Cushing’. De hypofyse en de hormoonhuishouding van het paard functioneert dan niet meer optimaal, wat voor tal van problemen kan zorgen. Een van de bekendste symptomen van paarden met PPID zijn een overmatige haargroei en hoefbevangenheid. Paarden krijgen vaan een lange, krullerige vacht: zelfs in de zomer. Ook de rui verloopt minder soepel, wat vaak een van de symptomen is die als eerste wordt opgepikt. Bloedonderzoek kan uitsluiten of je paard PPID heeft. Jammer genoeg is PPID niet te genezen, maar met de juiste behandeling kunnen de symptomen wel wat worden verlicht.

PPID hoeft overigens niet altijd de reden te zijn dat een paard moeilijk verhaart. Uit onderzoek blijkt dat paarden die slechtziend zijn, vaak meer moeite hebben om te beginnen met de rui. Dit komt omdat het toenemende daglicht hen minder goed opvalt. Ook paarden die in veel binnen in relatief donkere stallen worden gehouden, lopen het signaal om te beginnen met verharen mis.

Bron: Pro Equine Grooms

160423001_ABFweb