Afbeelding
Foto: Privébezit

Chanouk Klap over het opleiden van Floyd: “Alles wat je doet krijg je terug, goed én slecht”

Fun Dressuur Horsemanship Recreatie

Toen Chanouk Klap een aantal jaar geleden besloot om een eigen veulen te fokken, deed ze dat met Estella, de Fellpony van haar moeder. De amazone was overal bij en besloot haar Floyd uiteindelijk ook zelf zadelmak te maken en verder op te leiden. 

Doordat de combinatie in de afgelopen jaren een sterke band heeft opgebouwd, zet ze nu grote stappen richting Chanouk’s droom; een succesvolle carrière in de dressuursport. 

Overal bij geweest

Na, net zoals vele anderen, eerst op een manege te hebben gereden, kwam Chanouk uiteindelijk uit bij een Fellpony-fokkerij bij haar in de buurt. “Daar heb ik een lange tijd gereden en heeft mijn moeder onze eerste Fell-pony Estella gekocht. Ik was destijds zo’n acht jaar oud”, vertelt ze. 

“Aangezien Estella al bijna de mooie leeftijd van 24 jaar aantikt, besloot ik een aantal jaar geleden zelf een eigen veulentje te fokken. Dat is Floyd geworden. Ik ben overal bij geweest; van het dekken en de bevalling tot het zadelmak maken.”

Sterke band

De bijna vierjarige ruin is nu een tijdje onder het zadel en pakt alles heel goed op. “Daar ben ik onwijs blij mee. In het begin was Floyd wel een boefje waar ik mijn handen aan vol had, maar hij doet het nu zo ongelooflijk goed voor zijn leeftijd. Hij gaat overal mee naartoe. Van schriktrainingen tot buitenritjes en dressuurtrainingen; we doen van alles samen. Alles wat hij nu op jonge leeftijd al meekrijgt is mooi meegenomen. En alles wat hij nog niet ziet komt vanzelf wel een keer.”

“Het trailerladen heeft aardig wat rust, geduld en souplesse gevergd, maar ook dat obstakel hebben we samen overwonnen. Ik ben onwijs blij met hem en laat mezelf geloven dat ik exact kan zien wat hij denkt. Doordat we vanaf dag één samen zijn is onze band enorm sterk.”

Leerzaam proces

Inmiddels is de combinatie goed op elkaar ingespeeld. “Floyd weet wanneer ik niet goed in mijn vel zit en ik weet hetzelfde van hem. Zo’n jong dier houdt je trainingsmatig en gevoelsmatig echt een spiegel voor. Als jij als ruiter één ding verkeerd doet in je training, ga je dat zeker weten terugzien in je pony. Die weet immers niet beter. Het opleiden van een jonge pony is een heel leerzaam proces. Alles wat je doet krijg je terug, goed én slecht.”


Foto: Privébezit

Goede ervaring

Gezien Floyd’s leeftijd wil Chanouk hem nog niet te vaak trainen, maar het begin is wel gemaakt. “We zijn rustig bezig met het opbouwen van een dressuurmatige basis. Daarnaast heb ik hem onlangs voor het eerst onder het zadel meegenomen naar het bos. Voorheen wandelden we vaak, maar dat we nu ook een goede ervaring hebben overgehouden aan onze eerste buitenrit is natuurlijk super. Nu kunnen we weer door naar onze volgende uitdaging!”

“Stroper, de hond van mijn vriend en mij, gaat graag met ons mee op pad. Hij is gek op de paarden en de paarden zijn gek op hem, dus tegen een buitenritjes met z’n drieën zeggen we geen nee”, lacht ze. 


Foto: Privébezit

Ambitieus 

“Grote ambities zorgen voor grote uitkomsten”, stelt Chanouk. “Het is uiteindelijk mijn doel om met Floyd de dressuursport in te gaan. Het lijkt me gaaf om het tot Z-niveau te schoppen en ik denk zeker dat Floyd daar voldoende kwaliteit voor heeft. Je weet nooit hoe het gaat lopen en ik heb geen haast, maar het is in ieder geval wel mijn doel om daar naartoe te werken”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding