Elise Inen en Snowie
Elise Inen en Snowie Foto: Picture with Isa

Elise Inen: “Snowie heeft mij in de afgelopen jaren veel geleerd over wie ik ben”

Fun

Je hebt wedstrijdambities en koopt een achtjarige PRE-merrie, die uiteindelijk helemaal geen acht blijkt te zijn; het overkwam Elise Inen. Toen ze erachter kwam dat haar Snowie al bijna twintig was, zette ze haar sportambities opzij en besloot ze zich op clickertraining, grondwerk en vrijheidsdressuur te richten. En dat bracht haar veel mooie inzichten over zichzelf. 

Vertrouwd gevoel

Toen Elise in 2019 op zoek ging naar een maatje voor haar Fellpony, had ze een duidelijk beeld van wat ze wilde. “Ik zocht een betrouwbaar paard dat een goede basis had, zodat ik uiteindelijk richting de wedstrijdsport kon groeien. Dat ik tijdens onze eerste bezichtiging bij Snowie direct op buitenrit mocht, bevestigde dat ze betrouwbaar was. Ze lieten mij helemaal mijn gang gaan, wat mij een vertrouwd gevoel gaf”, vertelt ze. 

Het roer omgooien

Maar toen tijdens een gebitsbehandeling bleek dat de merrie geen acht, maar negentien was, besloot Elise eens op onderzoek uit te gaan. “We kwamen erachter dat Snowie’s paspoort is verwisseld met die van een ander paard. Ze bleek geen acht, maar negentien te zijn. Dat was wel even schrikken, want bij haar leeftijd kwamen uiteindelijk aardig wat kwaaltjes kijken.”

“Ze kreeg een nare peesblessure en had lang de tijd nodig om te herstellen, maar ik wilde haar absoluut niet meer weg doen. In slechts een aantal maanden hadden we zo’n sterke band opgebouwd dat ik besloot om mijn sportambities achterwege te laten en het roer om te gooien.”


Foto: Privébezit

Leerzaam proces

De amazone ging aan de slag met grondwerk, vrijheidsdressuur en clickertraining. “Hoewel Snowie gelukkig volledig is genezen van haar peesblessure, hebben we helemaal onze weg gevonden in deze ‘nieuwe’ manier van trainen. Snowie is leergierig, nieuwsgierig en werkwillig en doet alles voor een snoepje of worteltje. Ondanks haar leeftijd is ze mentaal nog heel scherp en denkt ze graag mee in het werk.”

“Als ze een nieuw trucje nog niet begrijpt, haalt ze alles uit de kast om toch het juiste te laten zien. Het is leuk om haar op die manier te zien glunderen. In de afgelopen jaren hebben we een sterke band opgebouwd en heeft Snowie mij ook veel over wie ik ben. Daar ben ik haar heel dankbaar voor.”


Foto: Privébezit

Strandrit

Naast een aantal oefeningen die Elise haar merrie nog hoopt aan te leren, hoopt ze ook de buitenritten wat fanatieker op te pakken. “Dat vinden we namelijk ook heel erg leuk om te doen. Een strandrit staat zeker op mijn bucketlist”, sluit ze enthousiast af. 


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding