Yahlia en Dex
Yahlia en Dex Foto: Shanine Roosingh Photography

Yahlia van Loggem: “Ik wil het leuk hebben met Dex, dat staat voor mij op één”

Fun Grondwerk Opvallend Rassen

Waar Yahlia van Loggem zeven jaar geleden nog droomde van een wedstrijdcarrière, kijkt ze nu heel anders naar haar Solid Paint-ruin Sr Mowgli, oftewel Dex. De combinatie heeft in de afgelopen jaren een prachtige band opgebouwd, waarin Yahlia tot de conclusie kwam dat het niet de wedstrijden zijn die haar hart sneller laten kloppen; het is de band die ze met haar bijzondere ruin heeft. 

“De wedstrijdsport past niet bij mij”

Yahlia kocht de paar maanden oude Dex zeven jaar geleden direct van zijn fokkers. “Toen het zeven jaar geleden begon te kriebelen om een eigen paard te kopen, kreeg ik Dex als een verjaardagscadeautje van mijn ouders”, steekt Yahlia van wal. 

“Het probleem was echter dat ik nog maar weinig ervaring had in de paarden en eigenlijk geen idee had waar ik aan begon. Het was voor mij een enorme uitdaging om Dex alles zelf aan te leren, maar ik durf nu wel met zekerheid te zeggen dat dat onze band juist versterkt heeft.”

“Naarmate we het grondwerk wat serieuzer oppakten en richting het zadelmak maken werkten, kwam ik tot de conclusie dat de wedstrijdsport en de druk die daarbij komt kijken eigenlijk helemaal niet bij mij past. Ik besloot het roer daarom volledig om te gooien en alleen nog maar dingen te doen die wij beiden leuk vinden. Die eerste jaren met Dex hebben mijn visie enorm veranderd.”


Foto: Shanine Roosingh Photography

Plezier voorop

“Ik ben lessen en clinics met hem gaan volgen, heb veel gelezen en heb op die manier langzaam ontdekt wat wel en niet werkt voor ons. We wisselen veel af, rijden graag buiten, bitloos of op neckrope, en zijn sinds een jaar fanatiek bezig met vrijheidsdressuur. Daarnaast trainen we ook op correct lichaamsgebruik.”

“Dex kent een groot aantal oefeningen uit de westernsport, maar of dat is waar wij gelukkig van worden? Ik denk het niet. Ik wil het gewoon leuk hebben met hem. Hij is en blijft mijn beste maatje, dus het maakt mij niet zo veel uit hoe de toekomst er voor ons uit ziet. Zolang we de goede band die we nu hebben maar kunnen behouden tot zijn laatste dag”, sluit ze af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Shanine Roosingh Photography

Afbeelding