Mariska en Baileys
Mariska en Baileys Foto: Willow de Jong

Mariska Wiersma: “Fulltime genieten staat voor mij voorop”

Fun Dressuur Grondwerk Wedstrijden

Hoewel Mariska Wiersma en haar Tinkerruin Baileys in het begin aan elkaar moesten wennen, hebben ze in de afgelopen jaren toch een sterke band weten op te bouwen. Ze rijden momenteel M1-dressuur, maar halen net zo veel plezier uit een buitenrit of het maken van een sprongetje. Dat is immers wat Mariska het belangrijkste vindt; genieten.

Op slag verliefd

Hoewel Mariska zes jaar geleden pas net was begonnen aan haar zoektocht naar een nieuw paard, werd ze op slag verliefd op Baileys, een toen zesjarige onbeleerde ruin. “Ik was op zoek naar een Tinker, maar had wel voor ogen om met hem of haar de sport in te gaan. Toen ik Baileys foto voorbij zag komen, was ik op slag verliefd. Na een zenuwslopende tijd, maar met goede uitslag op de PSSM1-test, heb ik hem gekocht”, vertelt ze.

Moeilijke start

De ruin is geïmporteerd uit Ierland en moest flink wennen aan zijn nieuwe leven bij Mariska. “Baileys heeft de eerste zes jaar van zijn leven lekker op weilanden gestaan en niet zo veel hoeven doen, dus toen hij bij mij kwam en we samen aan de slag gingen, was dat wel even wennen voor hem. Na ongeveer anderhalf jaar kon ik hem wel rijden, maar het ging niet van harte”, geeft ze toe. 

“Ik heb het daarom over een andere boeg gegooid en heb hem door middel van grondwerk ‘opnieuw’ zadelmak gemaakt. En dat was een hele goede keuze. Dat heeft er ook voor hem plezier in gebracht.”


Foto: Privébezit

Grondwerk

“Baileys is een paard dat veel duidelijkheid en bevestiging nodig heeft. Als het kwartje eenmaal gevallen is, vindt hij alles leuk, maar tot die tijd kan hij enorm pissig zijn als hij iets niet begrijpt. Grondwerk heeft ons daar heel goed in geholpen. Zo zijn we een aantal jaar geleden eens een wedstrijdje gestart en stroomden we voor we het wisten steeds verder de sport in. Inmiddels rijden we M1.”

Veelzijdig

Toch vindt de combinatie het ook fijn om de dressuurtrainingen af te wisselen met een buitenrit of sprongetje. “Springen vindt Baileys heel leuk, maar ik iets minder”, lacht Mariska. “Daarom doen we vaak aan vrijspringen. Ook kunnen we enorm genieten van buitenritten of wandelingen met mijn vriend; lekker met z’n drieën het bos in! Eigenlijk is Baileys een hele sportieve en veelzijdige Tinker.”


Foto: Anke Akkerman Minnema

Fulltime genieten

Hoewel Mariska zelf een enorme passie voor de sport heeft, vindt ze het ook belangrijk om aan Baileys’ welzijn te denken. “Ik wil graag verder de sport in, maar alleen op de voorwaarde dat Baileys het ook leuk vindt. Ik heb stiekem de droom om het Z te bereiken en we zijn al flink op weg, maar ik wil er niet zo veel druk op leggen dat het ons plezier wegneemt.”

“Baileys is een tijdje terug heel erg ziek geweest, dus fulltime genieten staat voor mij voorop. Ik vind de sport leuk, maar Baileys fysieke en mentale welzijn staat natuurlijk op één”, vertelt ze. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Akkerman Minnema 

Afbeelding
Afbeelding