Demi
Demi Foto: Privébezit

Lisanne Drost: “Hoe je er zelf in staat is van groot belang in de omgang”

Fun Fokkerij Rassen Recreatie

Lisanne Drost spreekt niet anders dan lovend over haar zelfgefokte vierjarige Irish Cob-merrie Demi. De amazone zag haar opgroeien, nam haar aan de hand mee op buitenritten met moeder Misha, liet haar al een en ander van de wereld zien en hoopt haar volgend jaar te beleren.

Drachtig?

Lisanne heeft Demi’s moeder Misha zo’n acht jaar geleden gekocht. “De dierenarts scande haar destijds drachtig, dus toen ze dat uiteindelijk niet bleek te zijn, was ik een beetje teleurgesteld. Je kijkt toch wel uit naar een veulentje”, steekt Lisanne van wal. “Ik besloot Misha daarom te laten dekken met de hengst van een vriendin. Zo ben ik een beetje begonnen in de fokkerij en besloot ik vijf jaar geleden weer een veulen te fokken, maar dan voor mezelf.”


Foto: Privébezit

Springpaard

Tot Lisanne’s grote geluk werd het een merrie. “Daar was ik heel erg blij mee, want ik ben echt een ‘merriemens’. Ik noemde haar Demi; een samenvoeging van Deaglán, haar vader, en Misha, haar moeder. Ik ben bij de geboorte geweest en zag Demi al snel opbloeien tot een vrolijk en speels veulen. Ze sprong overal overheen, zelfs over koeien die in het weiland lagen. Ik grapte toen al dat het een springpaard zou worden”, lacht ze. 


Foto: Privébezit

Vertrouwen 

Toch is Lisanne nog niet fanatiek bezig met de nu vierjarige merrie. “Ik vind het belangrijk dat Demi de tijd krijgt om door te groeien en wil haar eind volgend jaar gaan beleren als ze daar dan klaar voor is. De afgelopen jaren hebben we ons al vermaakt met wandelen en buiten’rijden’.”

“Ik nam Demi op jonge leeftijd al mee als ik met Misha ging buitenrijden, dus wat dat betreft heeft ze naast wat keuringen wel al het een en ander van de wereld gezien. Door vertrouwen te hebben in mijn paarden, hebben zij vertrouwen in mij en maken we er geen big deal van om samen ergens naartoe te gaan. Hoe je er zelf in staat is van groot belang in nieuwe of vreemde situaties.”


Foto: Privébezit

Toekomst 

Hoewel Lisanne vorig jaar twee paarden heeft moeten laten gaan, waaronder een zusje van Demi, kijkt ze met positieve blik vooruit. “Demi is een schat van een paard. Ze is speels, nieuwsgierig, aanhankelijk en staat overal voor open. Ik hoop volgend jaar een veulentje met haar te fokken en haar daarna te beleren. Ik ben zelf een echte recreatieruiter, maar de dochter van mijn neef droomt ervan om ook eens een wedstrijdje te starten, dus wellicht gaat Demi zelfs een wedstrijdcarrière tegemoet!”, sluit Lisanne af. 

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding