Evy en Macklemore
Evy en Macklemore Foto: Privébezit

Evy Lianne Ruijs over goedgekeurde dekhengst Macklemore: “Zijn karakter maakt hem bijzonder”

Fun Dressuur Fokkerij Rassen

Een Tinkerhengst met maat, talent voor de sport én een goed karakter; in de bijna achtjarige Macklemore komt het allemaal samen. Evy Lianne Ruijs spreekt niet anders dan lovend over haar zelfgefokte hengst en gaat een spannende tijd tegemoet; ze verwacht binnenkort zijn eerste veulens en het wordt zijn eerste officiële dekseizoen.

Eerste goedgekeurde hengst

Evy en haar ouders hebben in de loop der jaren een kleinschalige stoeterij opgezet en fokten in 2016 hun eerste goedgekeurde dekhengst; Macklemore (v. Sir Camelot). “In 2004 kochten we onze eerste Tinker, een 1.67m hoge merrie genaamd Murphy. Haar kochten we destijds, omdat de KWPN-ruin van mijn vader alleen goed overweg kon met grote bonte paarden. Hij was opgegroeid tussen de koeien, dus hij voelde zich veilig bij een Tinker”, legt ze uit. 

“Nadat we erachter kwamen dat Murphy het heel goed deed op de keuring, besloten we een veulen te fokken in de tijd dat ze geblesseerd was. We hadden stiekem altijd al de droom om zelf een hengst te fokken, zodat we wat meer maat in de fokkerij kunnen brengen. Toen Mack in 2016 geboren werd, wisten we meteen dat we hem wilden houden. Hij is PSSM1 vrij, recent röntgenologisch goedgekeurd en is vorig jaar goedgekeurd als dekhengst bij het ICS, dus wij verwachten dit jaar al onze eerste veulens van hem.”


Jonge Macklemore - Foto: Privébezit

“Ik zou niets anders meer willen”

De familie gaat een spannende tijd tegemoet; hoe gaan de eerste veulens van hun hengst eruit zien? En geeft hij zijn geweldige karakter door? “Mack is knap en heeft goede gangen, maar wat hem zo bijzonder maakt, is zijn karakter. Hij is onwijs braaf, zet geen stap verkeerd en is super werkwillig. Het is altijd al ‘opstappen en wegrijden’ geweest met hem.”

“Op vreemd terrein kijkt hij nergens van op of om; je kunt met een los teugeltje overal langs rijden. Ik ben misschien bevooroordeeld, maar ik zou niets anders meer willen in een paard!”, lacht ze.


Foto: Privébezit

Plezier voorop

Thuis kent de hengst de oefeningen tot en met de Z1-dressuur. Evy hoopt hem volgende maand in het M1 uit te brengen, zodat ze weer wat meters kunnen maken in de sport. “Het is misschien ietwat ambitieus, maar ik hoop met Mack richting het ZZ-Zwaar door te groeien. Hij denkt mee, biedt zelf dingen aan en pakt alles tot nu toe heel goed op, dus ik heb stiekem wel hoge verwachtingen van hem”, geeft ze toe. 

“Desondanks vind ik het belangrijk om realistisch te blijven. Als hij er geen plezier meer uit haalt, dan stoppen we ermee. We genieten allebei net zo erg van relaxte buitenritjes of het maken van een sprongetje, dus we zullen ons niet vervelen”, sluit ze lachend af. 

Meer informatie? tinkerhengstmacklemore.nl


Foto: Privébezit

Bron: Bit & Cap

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding