Margriet Romeijn en Tattoo
Margriet Romeijn en Tattoo Foto: LH Photography

Margriet Romeijn: “Met de kennis van nu had ik het vroeger heel anders gedaan”

Fun Dressuur Grondwerk Horsemanship Vrijheidsdressuur

“Kijk naar hoe je paard is, doe het op je eigen manier en durf te spelen met alle verschillende opties en trainingswijzen”; dat is dé succesformule, volgens Margriet Romeijn. 

De amazone is al jarenlang actief in de paardensport, maar pas toen de nu veertienjarige E-pony Tattoo negen jaar geleden op haar pad kwam, schakelde ze om van trainingswijze. En dat heeft haar veel gebracht. 

“Daar zei ik geen nee tegen”

Al van jongs af aan is Margriet dol op paarden. Ze begon op een manege, heeft daarna verzorgpaarden gehad en kocht vijftien jaar geleden voor het eerst eigen paarden. “Toen mijn partner en ik vijftien jaar geleden op de boerderij van mijn schoonouders gingen wonen, kreeg ik de kans om eigen paarden aan huis te hebben. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen”, steekt ze lachend van wal. 

Maar pas toen ze negen jaar geleden ook de bonte Tattoo aan haar paardenfamilie toevoegde, werd haar interesse voor grondwerk en natural horsemanship gewekt. 


Foto: Eliane van Schaik Photography

Geweldige eigenschappen

De toen nog vijfjarige pony werd verkocht vanwege zijn temperamentvolle karakter; iets wat Margriet juist als mogelijkheid zag. “Ik kocht Tattoo destijds als potentiële lespony, maar toen hij vanaf de grond telkens oefeningen aanbood, ben ik mij meer in het grondwerk gaan verdiepen.”

“Tattoo is een pony met een hele krachtige energie en veel temperament. Dat kan nadelen hebben, maar als je je daardoor niet laat intimideren en je weet hoe je daar gebruik van kunt maken, zijn het geweldige eigenschappen.”


Foto: LH Photography 

Puzzelen

Waar het in het begin nog wel eens lastig was om een goede balans te vinden tussen Tattoo’s onstuimige karakter en het beheersen van bepaalde oefeningen, lijkt het duo dat nu volledig onder controle te hebben. “Het was echt een kwestie van puzzelen wat werkt voor ons.”

“Naarmate je meer probeert, kom je erachter wat voor je paard werkt, wat voor jou werkt en hoe je dat samen tot een mooi geheel kunt brengen. Inmiddels kan Tattoo op commando steigeren, liggen, Spaanse pas, wijken, schouder voor, achteruit lopen, noem het maar op.”

“Door middel van lichaamstaal leert hij ontzettend snel. We zijn lekker aan het rijden zonder zadel en hoofdstel en ook dan reageert hij heel erg goed op mijn stem- en zithulpen. Er rijden jonge leskinderen op hem, bij wie hij zich altijd voorbeeldig gedraagt, en mijn dochter heeft hem voor de coronaperiode succesvol tot en met het M1 uitgebracht tussen de paarden. Zo zie je maar hoeveel impact het vinden van de juiste balans kan hebben op het karakter en doen en laten van een paard.”


Foto: Eliane van Schaik Photography

“Durf te spelen”

Hoewel Margriet het gevoel heeft dat ze al haar doelen al bereikt heeft, heeft ze stiekem nog wel wat dingen op haar bucketlist staan. “Ik hoop het rijden op stem en zit nog meer te kunnen verfijnen en zo ook met hem te kunnen werken in gebieden zonder omheining, zoals het bos.”

“Als ik vroeger had geweten dat je ook op zo’n manier met paarden om kunt gaan, had ik het toen heel anders gedaan. Het is geen moeten, maar een fijne samenwerking waarin zowel ruiter als paard graag samen aan het werk is. Het hoeft niet altijd volgens het boekje te gaan, dus durf met de verschillende opties te spelen.”

“Iedereen zal daarin zijn eigen weg moeten afleggen, maar ik ben ontzettend blij dat Tattoo mij op deze manier van werken gewezen heeft”, sluit ze af. Volg Margriet en Tattoo ook op Instagram en YouTube.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: LH Photography / Eliane van Schaik Photography

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding