IMG_0538
IMG_0538

Bijzonder ras: Highlandpony

Nieuws

Daphne Houwer is al zeven jaar gelukkig met haar Highland pony-ruin Pegasus, een eigenwijze, maar eerlijke pony. “Je krijgt altijd terug wat je geeft.”



Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik kwam er eigenlijk bij toeval bij terecht. Toen ik op zoek ging naar een paard keek ik aanvankelijk eerst naar andere koudbloeden, zoals Tinkers en Haflingers. Tot ik bij toeval op een afbeelding van een Highland pony stuitte. Het was liefde op het eerste gezicht. In Nederland zijn ze eigenlijk niet te vinden, dus ben ik verder gaan zoeken en kwam ik uiteindelijk in België uit, waar ik Pegasus vond.”


Wat is er zo bijzonder aan het ras?


“Het zijn zachte en robuuste pony’s. Ze zijn heel koelbloedig, rustig en sensibel. Je kunt ermee lezen en schrijven, hun hoofd zegt alles. Daarnaast zijn ze rustig, heel erg eerlijk en werkwillig. Ik heb veel contact met Highland pony-eigenaren onderling en daaruit blijkt ook echt dat ze heel breed inzetbaar zijn. Ze zijn wel eigenwijs, maar daar tegenover staat ook dat ze heel erg eerlijk zijn. Je krijgt altijd terug wat je geeft.”

Wat doe je met je pony?


“Ik rijd dressuur, we trainen best wel fanatiek. Wedstrijden rijden doen we niet, ik denk dat Pegasus het best goed zou doen maar ik vind het zelf te spannend. Daarnaast maken we ook veel buitenritjes en longeer ik hem.”

Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Zeker weten. We hebben goed met Highlandpony-eigenaren onderling, we hebben een forum en een keer per jaar wordt er een Highlandponydag georganiseerd, waarbij we zoveel mogelijk pony’s bij elkaar proberen te brengen. Het is een leuke club mensen bij elkaar.”

Wat maakt Pegasus zo bijzonder?


“Zijn eerlijkheid en het feit dat hij zo betrouwbaar is. Ik was altijd best wel een angstige ruiter, maar toen ik op Pegasus ging zitten was dat zo over. Pegasus is echt heel erg braaf en bomproof. Hij straalt zoveel rust en kalmte uit, heel erg fijn.”

 

 






Highland pony

De Highland pony is een van de twee inheemse paardenrassen in Schotland. Het is een veelzijdige, compacte en robuuste pony. De Highland pony is een zeer veelzijdige pony. Hij is inzetbaar onder het zadel en in het tuig. Er bestaan binnen het ras verschillende ondertypen maar deze beantwoorden allemaal aan hetzelfde basistype. De boeren gebruikten de pony’s voor het transport van turf, zeewier, graan en hooi, bemesting en voor ploegen en eggen. Ook werden ze voor de koetsgebruikt door kooplieden, artsen en landeigenaren. Voor de veedriften moesten de pony’s vanuit het verre noorden en de eilanden naar de veemarkten en jaarmarkten in de centrale en zuidelijker gelegen delen van Schotland trekken terwijl de ruiters het vee voor zich uit dreven. Daarna moesten ze dezelfde weg weer terug. 



Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

DSC_1657
DSC_4464
IMG_3620
IMG_1040