IMG_8929
IMG_8929

Bijzonder ras: American Shetland Pony

Nieuws

Mariska Schrieken vond in Amerika haar ideale ras: de American Shetland Pony. Al snel kwam Soundviews Swagger (roepnaam Regal) naar Nederland en dit jaar werd hij kampioen op de keuring van het Minipaarden-stamboek.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik ben begonnen met (Amerikaanse) minipaardjes, de echte kleintjes dus. Maar ik kwam er na een paar jaar achter dat dit niet helemaal was wat ik zocht, maar wat dan wel? In de USA zijn naast de AMHA en AMHR paardjes (de minipaardenregistraties) de ASPC’s (American Shetland Ponies) ook erg populair. Toen ik die voor het eerst zag op internet was ik eigenlijk meteen verkocht en wist ik dat dit het ras was dat ik wilde hebben.”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Ik houd erg van verfijning in een paardje maar daarnaast moeten ze ook goed kunnen bewegen. De ASPC’s zijn bijzonder verfijnd. Ze hebben prachtige hoofdjes, lange halzen, de bouw van een rijpaard en zeer goede gangen. Bovendien zijn ze ook wat groter, mijn hengst is 1.06 m maar kon evengoed bij het NMPRS (Nederlands Minipaarden Stamboek) worden ingeschreven.”

3. Wat doe je met je paard?


“Ik heb mijn paardjes uit pure liefhebberij, ik fok zo nu en dan een veulen en met sommige dieren worden keuringen en shows gelopen.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Dat heb ik inmiddels al gedaan. Na mijn hengst Regal heb ik in 2013 een drachtige merrie uit Amerika geïmporteerd; Sundance LB Fashion Design, een overo merrie. Zij heeft dit jaar het leven geschonken aan een prachtig hengstveulen. Begin dit jaar heb ik nog een merrie in Amerika gekocht, een palomino merrie. Zij is gedekt en dragend gescand en als alles volgens planning verloopt komt zij in oktober naar Nederland. Dus het antwoord is ja.”

5. Wat maakt Regal zo bijzonder?


“Regal was voor mij al speciaal toen ik hem als veulen op een filmpje zag. Wat een uitstraling had hij, zelfs op die jonge leeftijd.
Het is een zeer zelfverzekerde hengst met een groot ego. Hij vindt zichzelf heel bijzonder en dat straalt hij gewoon uit. Hij heeft een pittig karakter maar is wel eerlijk. Hij is nog erg speels maar gezien zijn leeftijd (3 jaar) is dat niet heel erg vreemd. Hij is uitgegroeid tot een prachtig exemplaar, ik vind dat bijna alles klopt aan hem en dat is natuurlijk wel een prettige bijkomstigheid als je 365 dagen per jaar naar hem moet kijken!”






American Shetland Pony

De roots van de American Shetland Pony gaan heel ver terug. Ze stammen af van een oud ras, afkomstig van de Schotse Shetland Eilanden. Rond 1800 werden de pony’s naar Amerika geïmporteerd om in de kolenmijnen te werken. Inmiddels is het ras verder ontwikkeld tot een erg edel ras, dat wordt gebruikt als show- en paradepaard. Hij heeft verheven gangen en oogt daardoor zeer elegant. De prijsverschillen tussen American Shetlanders zijn enorm. In sommige gebieden kun je al voor weinig geld een goede Shetlander kopen. Maar de prijzen kunnen ook erg hoog oplopen. Frisco Pete bijvoorbeeld, een hengst die zes keer nationaal kampioen Halter Class is geworden, is voor $91.000 verkocht. In totaal zijn er sinds ongeveer 1870 circa 131.000 American Shetlanders geregistreerd. Op dit moment staan er alleen al in Amerika 40.000 geregistreerd.



Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

Regal Champion 2 year old B
IMG_8950
Regal Reserve Grand Champion 2014
Swagger head foal
Regal HK 2014 B