Foto-PXEIQ3LV-D
Foto-PXEIQ3LV-D

Bijzonder ras: Walkaloosa

Nieuws

Diana Molenaar ging op zoek naar een paard voor haar man. De eis was een paard met extra gangen en ze kwamen uit bij een wel heel bijzonder ras: de Walkaloosa. Haar paard Nevada is een gangenpaard met een Appaloosa-jasje.



Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik zit zelf in de IJslanders, of ja, ik heb er twee. Voor mijn man van twee meter lang waren we op zoek naar een gangenpaard. We kwamen bij een fokker terecht die naast een IJslander ook nog een groter gangenpaard te koop had staan: de Walkaloosa. Toen zijn we bij dit ras terecht gekomen. We hebben Nevada nu ruim een jaar. De fokker heeft op dit moment nog meer paarden staan, een kleinere Walkaloosa, die een kruising is tussen een Appaloosa en een IJslander, en wat grotere gangenpaarden. Nevada zelf is een kruising tussen een Appaloosa en een Paso.”

Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Ze zijn heel erg lief. Daarnaast zijn ze heel erg op één persoon gericht. En het is natuurlijk een gangenpaard, je koopt hem voor de extra gangen. Nevada is een vierganger, hij beheerst ook de tölt.”

Wat doe je met je paard?


“We zijn nu nog druk met het longeren. Hij is pas vijf en nog niet beleerd. Als hij straks onder het zadel is willen we vooral lekker recreatief buiten gaan rijden. Er zijn nog niet veel wedstrijden voor gangenpaarden, dat is wel jammer.”

Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ik denk het wel, het zijn heel erg lieve paarden.”

Wat maakt Nevada zo bijzonder?


“Het feit dat hij zo gereserveerd is geweest in het begin. Ik kreeg steeds hele kleine beetje van hem en je moet er echt moeite voor doen om ervoor te zorgen dat hij je leuk vindt.”






Walkaloosa
De Walkaloosa is een gangenpaard met een appaloosa-patroon. Er zijn registraties van het ras die honderden, tot wel duizenden jaren oud zijn. Het stamboek is echter pas een aantal jaar oud. Om opgenomen te worden moet het paard aan een van de volgende eisen voldoen:
1. Het fokproduct zijn van een geregistreerde Walkaloosa-hengst en merrie, of
2. Een appaloosa-kleur hebben en een extra gang tonen, of
3. Het product zijn van verifieerbaar appaloosabloed en gangenpaardbloed.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

Foto-BSPZN3BS-D
Foto-SKCAAXGC-D
nevada