Rassenpassie
Rassenpassie

Danielle van Bokhoven op de bres voor het Iberische ras

Nieuws

Danielle van Bokhoven (47) ontving na maar liefst zestien jaar procederen tegen haar voormalige werkgever in 2013 eindelijk een schikking. “’En wat ga je eigenlijk voor jezelf kopen?’, vroeg mijn man Bart. Een cadeautje voor mezelf…? Waar word ik nou écht gelukkig van? ‘Een paard natuurlijk! Ik wil een Andalusiër!’” Op deze manier begon Danielles passie voor het Iberische ras. Momenteel is ze eigenaar van het bedrijf Pura Nobleza en is ze bestuurslid van de Vereniging van het Spaanse paard in Nederland.
[caption id=”attachment_97611” align=”alignright” width=”300”] “Dit werd Lucio”[/caption]

“Het Iberische ras is een verzamelnaam voor Portugese Lusitano’s en Spaanse PRE’s”, legt Danielle uit. “PRE’s worden in de volksmond vaak Andalusiër genoemd, maar dat geeft eigenlijk alleen de streek aan waar het paard vandaan komt.”

“Acht jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met deze paarden. Ik reed een Andalusiër bij. Toen ik in 2013 op zoek ging naar een eigen paard wist ik meteen dat dat een Andalusiër moest zijn. Dus toen ben ik naar een fokker in Spanje gegaan om een paard uit te zoeken.”

Dit werd Lucio. “Lucio was klein, de kleinste van stal. Met zijn stokmaat bleef hij een beetje achter op de andere hengsten. Deze kleine, bruine hengst was rustig, zachtaardig, heel nieuwsgierig en vond mijn aandacht geweldig! Ik wist meteen: deze gaat mee naar huis. En nog steeds ben vreselijk dol op mijn paard. Ik heb nog nooit zo’n band gehad met een paard. Hij is mijn vriend, mijn hobby, mijn sport, mijn ontspanning en af en toe mijn therapeut”, vertelt Danielle.
‘Hij is mijn vriend, mijn hobby, mijn sport, mijn ontspanning en af en toe mijn therapeut’

Pura Nobleza


“Ik heb het bedrijf Pura Nobleza, wat ‘Pure Edelheid’ betekent in het Spaans, samen met mijn man opgezet na mijn reis naar Andalusië in 2013. Ik was geïntrigeerd bij de cultuur en de tradities van deze prachtige streek, en met name de handgemaakte traditionele ruitersportartikelen vielen mij op. Onder andere het tuig zit vol prachtige details, is handgestikt en verschijnt in alle soorten en maten.”

Via Pura Nobleza haalde Danielle deze bijzondere artikelen naar Nederland. “In 2015 hebben we onze online webshop verder gespecificeerd naar Working Equitation, een relatief nieuwe, veelzijdige tak van paardensport waarbij teamwork en vertrouwen voorop staan. Iberische rassen zijn uitermate geschikt voor deze discipline.”

Daarnaast is Danielle ook gespecialiseerd in het passen van Spaanse of Portugese zadels. “PRE’s hebben vaak een lastige, korte rug. Dan is het lastig om een goed passend zadel te vinden. Hier help ik eigenaren graag mee”, legt Danielle uit.

Vooroordelen


[caption id=”attachment_97610” align=”alignright” width=”300”] “Helaas bestaan er veel vooroordelen over de Iberische rassen”[/caption]

Ook is Danielle dus actief als bestuurslid van de Vereniging van het Spaanse paard in Nederland. “Helaas bestaan er veel vooroordelen over de Iberische rassen”, zegt Danielle. “In het verleden zijn er veel ladingen paarden van Spanje naar Nederland gekomen die voor een habbekrats verkocht werden. Deze paarden bleken achteraf vaak problemen te hebben.”

“De reden hiervoor lag bij de economische crisis die Spanje trof. Veel paardeneigenaren konden hun dieren niet meer onderhouden, waardoor er een hoop paarden bij de slachthuizen terecht kwamen. Als ze geluk hadden, werden ze daar opgekocht om via massatransporten in Nederland terecht te komen. Je kan je voorstellen dat hier ook een hoop ‘slechte’ paarden tussen zaten. Je hoorde in die tijd vaak schrijnende verhalen van paardenmeisjes die al hun centjes bij elkaar geschraapt hadden om een mooi Spaans paard te kopen, waarna het dier achteraf met allerlei medische problemen bleek te kampen. Dit komt het imago van het ras natuurlijk niet ten goede.”
‘Veel paardeneigenaren konden hun dieren niet meer onderhouden, waardoor er een hoop paarden bij de slachthuizen terecht kwamen’

Andalusiër vs. Lusitano


“Gelukkig behoort dit tegenwoordig tot het verleden. Toch, mocht je op zoek zijn naar een Iberisch paard, doe dit dan via een goede, betrouwbare fokker”, raadt Danielle aan. “Dan ben je je verzekerd van een wereldpaard, net als mijn Lucio. Wees je er wel van bewust dat dit meer kost dan een paard via de handel. Een goede PRE kost gewoon geld. Het paard moet in alle rust opgroeien, ingereden worden, röntgenologisch en klinisch gekeurd worden. Een goede PRE koop je dus niet voor 2500 euro.”

“Het leuke aan Iberische rassen vind ik de pure liefde die ze uitstralen. Andalusiërs zijn lief, loyaal en vriendelijk. Ik ben heel belangrijk voor Lucio, hij volgt mij overal. Als ik bij wijze van spreken op een zaterdagmiddag over de Kalverstraat wil rijden, dan doet hij dat gewoon zonder een spoortje twijfel. Het zijn moedige, koele paarden met een grote will to please.”

Lusitano’s zijn iets anders, geeft Danielle aan. “Deze Portugese paarden hebben vaak wat meer karakter, een sterkere eigen wil dan een Andalusiër. Misschien zijn ze iets minder gemakkelijk dan een Andalusiër door hun gedrevenheid en ongekende energie. Er wordt ook wel gezegd dat Lusitano’s het iets beter doen in de sport. Maar natuurlijk verschilt dit ook per paard en ligt het erg aan hoe het paard is behandeld in zijn jonge jaren.”

Planning


[caption id=”attachment_97612” align=”alignright” width=”201”] “Eigenlijk brengen we Andalusië voor even naar Nederland”[/caption]

“Vanaf begin november stop ik met mijn huidige werk om mij fulltime op mijn bedrijf Pura Nobleza te richten. Er staan onder andere nog wedstrijden op de planning en een hoop evenementen, zoals de EK FITE Traditionele Working Equitation in Eersel waar Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië met zowel een team Senioren én een team Young Riders strijden om de Europatitel. Dat wordt fantastisch”, glimt Danielle.

“Het meest trots ben ik op wat wij met ons bedrijf neer hebben gezet de afgelopen drie jaar, mooie spullen, hele tevreden klanten en twee geweldige Master sponsorruiters waarvan er één naar het WK Working Equitation in München is geweest en de andere aanstaande EK in Eersel mee gaat rijden. Daarnaast ontvangen wij steeds vaker buitenlandse bestellingen tot aan USA aan toe!”

“Een van de leukste dingen die we doen om de mooie Pura Raza Española te promoten is zonder twijfel de Feria de Amsterdam! Hier brengen wij een stukje Andalusië naar Nederland. Als je met een groepje te paard tussen de feestende mensenmassa heen paradeert en de paarden genieten zichtbaar van de aandacht en de sfeer dan weet je dat je nooit meer een ander ras wil.”

Bron: Bitmagazine.nl

Fotografie: Ivonka Dopieralski (ID photos)
DSC_4628
DSC_4530
Lucio
36768708_1946428958755757_3969527556578738176_n