bosnisch berg paard
bosnisch berg paard

Bijzonder ras: Bosnisch Bergpaard

Nieuws

Tien jaar geleden verhuisde Daphne Levac naar Slovenië voor haar grote liefde. Twee jaar geleden verloor ze opnieuw haar hart, maar dit keer aan het Bosnische Bergpaard.


1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?

“Op de manege waar ik reed hadden we een bijzonder paard: het was een kruising tussen een Bosnisch Bergpaard en een Arabier. Het beestje trok mijn aandacht en ik zocht contact met een fokker van Bosnische Bergpaarden. Hij vertelde me dat het niet goed gaat met het ras, en dat er op dit moment nog maar 154 paarden over zijn. Ik was daar erg onder de indruk van.”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?

“Qua karakter gaan ze echt voor je door het vuur. Tenminste, als je aan een goede vertrouwensband hebt gewerkt. Je moet het rustig met ze opbouwen. Bosnische Bergpaarden zijn heel sterk; ze hebben weinig nodig om zich goed te kunnen redden. Hier in Slovenië sneeuwt het vaak, maar dit ras heeft daar geen last van. Je kan zo met ze op buitenrit. Ze zijn vroeger dan ook veel als werkpaard in de houtbouw gebruikt. Sinds ze daarvoor niet meer nodig zijn, loopt het aantal hard terug omdat men ze niet als rijpaard ziet.”

3. Wat doe je met je paarden?

“Ik heb een anderhalf jarige ruin genaamd Barut en een merrie die Ziva heet. Zij is op dit moment drachtig. Ik rijd haar op een natuurlijke manier zodat ze rustig aan alles kunnen wennen. Zo ga ik met ze naar buiten zodat ze tractoren leren kennen, ze hebben dan alleen een touwhalster om. Officieel ben ik een fokker, maar een zeer kleine fokker omdat ik puur en alleen het ras wil behouden.”

4. Wil je altijd met dit ras blijven werken?

“Ik wil dit ras meer bekendheid geven, omdat het zonde is als het uit zou sterven. Het zijn namelijk bijzondere paarden waarmee je fijn kunt rijden. Anton Dolinšek, de fokker van mijn paarden werkt samen met Rewilding Europe om ze weer in het wild terug te krijgen, waar ze eigenlijk vandaan komen. Zelf wil ik in de toekomst misschien therapieën gaan doen met mijn paarden voor mensen met een handicap of trauma.”

5. Wat maakt Ziva en Barut zo bijzonder?

“Ziva is een pittige merrie. Het is niet dat ze tijdens het rijden bijvoorbeeld heel hard gaat rennen, maar ze is wel erg eigenwijs. Ik moest echt een vertrouwensband met haar opbouwen om haar zover te krijgen dat ze naar me luisterde. Barut is veel rustiger, hij ervaart het leren van nieuwe dingen heel anders.”
Bosnisch Bergpaard Het Bosnische Bergpaard is gemiddeld 130 tot 144 cm hoog en heeft een sterke nek. Vroeger was het een erg gewild paard in de Balkan, vooral om ladingen te vervoeren, zoals in de Eerste en Tweede Wereldoorlog gebeurde. Het Bosnische Bergpaard werd ook veel gebruikt in de bosbouw, maar is daarnaast ook geschikt als rijpaard op recreatief niveau. Het is een klein, maar erg sterk paard met harde hoeven en een erg goed uithoudingsvermogen. Met een schraal dieet is hij het meest tevreden. De naam die men in de Balkan gebruikt is Bosanski Brdski Konj, de internationale afkorting BBK. Op dit moment zijn er nog maar 154 raspaarden over en is dit ras dus met uitsterven bedreigd. In samenwerking met Rewilding Europe probeert men het ras terug in het wild te krijgen.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar Redactie@bitmagazine.nl!

bosnische berpaarden
bosnisch bergpaard
bosnisch bergpaard