foto 1
foto 1

Bijzonder ras: Noordzweedse paard

Nieuws

Toen het oog van Vera Bos tijdens Horse Event in 2010 op het Noordzweedse paard viel, was ze meteen verkocht. Al snel kwam merrie Stjärna, met haar muisgrijze kleur nog éxtra bijzonder.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“In 2010 bracht ik samen met mijn moeder een bezoek aan Horse Event. Tijdens het rassendefilé kwam een Noordzweeds paard de ring in en we waren allebei onder de indruk van zijn rustige karakter. Dus toen zijn we gaan kijken bij een fokker en hebben we Stjärna uitgekozen.”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Ze zijn heel erg lief en knuffelig. Daarnaast schrikken ze echt nooit. Ze zijn heel koelbloedig en makkelijk in de omgang. En Stjärna is ook nog eens gezegend met een bijzondere kleur. De meeste Noordzweedse paarden in Nederland, en dat zijn er maar ongeveer 30, zijn bruin of zwart. Stjärna is muisgrijs en dat is extra speciaal.”

3. Wat doe je met je paard?


“We rijden vooral recreatief en maken veel buitenritten. Op het moment doen we niks want ze heeft een peesblessure, maar anders rijden we veel buiten. Het ras is ook geschikt voor de dressuur en het springen, maar in Zweden wordt hij als trekpaard gebruikt.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ja, ik denk het wel. We hebben haar gehaald bij een stal die de paarden importeerde uit Zweden, maar die is gestopt. Dus dan zal ik hem wel zelf uit Zweden moeten halen.”

5. Wat maakt Stjärna zo bijzonder?


“Voor mij is ze helemaal speciaal. Ze heeft een mooie kleur en ook nog eens een goed karakter. En ze is een van de slechts dertig Noordzweedse paarden in Nederland.”






Noordzweeds paardHet Noordzweeds paard is een klein trekpaardras afkomstig uit het noorden van Zweden. De Zweedse naam van het dier is: “Nordsvensk häst”. Het Noordzweedse paard is een compact paard met een opmerkelijk vermogen om zware lasten te trekken. Dit is juist de rede dat het paard vroeger in Zweden, en in sommige gevallen tegenwoordig nog steeds, gebruikt wordt voor de bos– en landbouw. Omdat het werk van het paard grotendeels vervangen wordt door de machine, is ook de Nordsvensk Brukshäst een ideaal paard geworden voor de recreatie. De stevige bouw, zijn mooie schofthoogte en rustige maar zeker geen lui karakter maakt het een fijn paard voor volwassenen.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

foto 3
foto 2-1
foto 4