1386878309871
1386878309871

Bijzonder ras: Sorraia

Nieuws

Sandy Groeneveld is de eigenaresse van de vijf jaar oude Sorraia-hengst Duviano. De Sorraia is een ponyras uit Portugal, dat in zijn thuisland zeer populair is als kinderpony.1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik ben zelf eigenaresse van een ponyclub en was nog op zoek naar een leuke pony. Ik had al een Lusitano uit Portugal en zo was de link naar de Sorraia snel gelegd. Ik heb Duviano in mei 2013 gekocht in Portugal van de Coudelaria Nacional (Nationale Stoeterij). In Portugal worden ze gebruikt als kinderpony dus dat vond ik het proberen wel waard. En het is mijn bedoeling met Duviano te gaan fokken, er zijn wereldwijd nog maar een paar honderd Sorraia’s over en Duviano is naar mijn weten de enige Sorraia in Nederland. Dus wat dat betreft is hij ook zeker interessant.”

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Het is een heel erg oud ras, net zo oud als het Przewalskipaard. En het feit dat ze zo vriendelijk zijn. Ze zijn echt heel erg goed met kinderen.”

3. Wat doe je met je pony?


“Ik ben hem op dit moment zelf aan het rijden. Over een tijdje is het de bedoeling dat wat oudere kinderen op hem gaan rijden, die ik dan privélessen ga geven. Duviano is heel veelzijdig, hij vindt het leuk om een sprongetje te maken en langs de weg is hij ook heel erg braaf. De basis zit er goed in.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ik heb hem pas sinds vorig jaar, dus dat is wat lastig te zeggen. Er staan hier heel wat andere pony’s en het is nog afwachten hoe het straks zal gaan met de kinderen.”

5. Wat maakt Duviano zo bijzonder?


“Hij is voor een hengst wel heel erg braaf. Hij vindt de merries wel interessant en laat wel merken dat hij hengst is, maar als je hem duidelijk maakt dat het niet de bedoeling is vindt hij het alweer prima. Hij is heel erg makkelijk te hanteren en dat is natuurlijk wel heel erg fijn.”Sorraia 

De Sorraia is een zeldzaam paardenras dat zijn oorsprong heeft in Portugal. Deze paarden leven in de Sierra de San Mamede in Portugal en het stroomgebied van de Sorraia in Spanje. In het wild levende bestanden van deze paarden werden ontdekt in 1920. De populatie bestond in 2004 uit circa honderdtachtig dieren. Sorraia’s vertonen kenmerken die sterk lijken op die van de paarden die afgebeeld werden in de prehistorische tekeningen in het Middellandse ZeegebiedDe huidige Sorraia’s stammen af van een zeer oorspronkelijk paardenras en lijken direct verwant te zijn aan de Tarpan. Ze vinden hun oorsprong in de westerse regio van het Iberisch Schiereiland.

Overlevende dieren van wat ooit een grote populatie was kunnen nog worden gevonden in een gebied tussen de rivieren de Sor en de Raia, waar het ras zijn naam aan dankt. In dit gebied werden Sorraia’s gebruikt als rijdieren en voor licht trekwerk. Ze waren populair als rijpaarden bij de veehouders in het gebied.


Vandaag de dag bestaat er enige twijfel over of Sorraia’s nog honderd procent raszuiver zijn. De situatie van het ras is vergelijkbaar met die van het przewalskipaard uit Mongolië. In diverse landen in Europa zoals Nederland en Duitsland bestaat belangstelling voor de Sorraia.

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

IMG-20130609-WA0009