IMG-20140815-WA0002
IMG-20140815-WA0002

Bijzonder ras: Rocky Mountain Horse

Nieuws

Toen Corinne de Graaf in het zadel ging zitten van een Rocky Mountain Horse was ze direct verkocht. Inmiddels is ze eigenaresse van twee hengsten, die elk een bijzonder rustig karakter hebben.



1. Waarom heb je voor dit ras gekozen?


“Ik was op zoek naar een evenwichtig paard. Voorheen had ik een Fries, maar dat bleek toch niet helemaal iets voor mij te zijn. Daarnaast wilde ik trail en pleasure gaan rijden. Toen ik in aanraking kwam met de Rocky Mountain was ik meteen verkocht. Het voelde helemaal geweldig aan. Ik was meteen verliefd op hun bijzondere karakter, ze stralen zoveel rust uit. Mijn man voelde het ook, ze zijn erg zachtaardig.

2. Wat maakt het ras zo bijzonder?


“Ten eerste hun rustige karakter natuurlijk, maar daarnaast is hun extra gang ook erg speciaal. Ze kunnen tölten, wat erg fijn zit. Je kunt een glas drinken in je hand houden zonder te morsen. Rocky’s zijn ook erg evenwichtig, met buitenrijden zijn ze eigenlijk nergens bang voor. En als ze al schrikken verstijven ze, ze springen niet weg. Wat ik ook bijzonder vind, zijn hun bijzondere kleurtjes. Mijn hengst Spark is silver apple, hij heeft een donker lijf met lichte manen. Mijn tweejarige hengst Chicola is champagne, dat maakt hem ook erg interessant voor de fokkerij.”

3. Wat doe je met je paarden?


“Met Spark doe ik 5 oktober mee met de eerste gangenpaardenwedstrijd van Nederland. We rijden vooral voor ons plezier. Ik twijfel nog of ik met hem wil gaan dekken, hij is nu pas vier. Chicola ga ik vanwege zijn kleur ter dekking zetten, hij heeft ook een erg goede bloedlijn. Maar ik heb ze vooral voor de fun, om lekker samen met mijn man en kinderen buiten te rijden.”

4. Zou je hierna weer voor het ras gaan?


“Ja, ik denk dat ik er wel bij blijf. We zijn nu bezig met een merrie, dus misschien wordt het paardenbestand binnenkort wel uitgebreid. Een vriendin van me, Leonie Prins is eigenaresse van Gangenpaarden Reestdal en wellicht gaan we in de toekomst samen wat paarden importeren.”

5. Wat maakt jouw paarden zo bijzonder?


“Ze zijn heel erg goed met mijn kinderen. Als mijn kinderen op Spark afkomen, duwt hij andere mensen aan de kant om ze de ruimte te geven. Ze kunnen met zijn tweeën op zijn rug zitten. Hij is heel erg lief voor een hengst. Pittig, maar lief.”







Rocky Mountain Horse De Rocky Mountain Horse is een paardenras uit de Verenigde StatenIn tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit Amerikaanse paardenras gefokt in de Appalachen, in het oosten van de VS. De basis voor het ras ontstond in beginsel uit een bonte mengelmoes van werkpaarden van deels Iberische - en deels Angelsaksische herkomst, die op grond van persoonlijke voorkeuren zonder algemeen geldende fokrichting door de regionale gebruikers met elkaar gekruist werden.

Rond 1890 werd er een jonge hengst geïmporteerd uit de Rocky Mountains, die over een vlotte telgang beschikte en ook een graag geziene vachtkleur had. Dit werd een belangrijke dekhengst in een geïsoleerd gebied waar zich al snel een duidelijk type begon af te tekenen. De geografische herkomst van deze hengst gaf het ras zijn naam. De Rocky Mountain bezit naast de stap, draf en galop enkele bijzondere gangsoorten. De single-foot, een viertaktgang, is een variant van de tölt en zeer comfortabel voor de ruiter. Deze kan in verschillende tempi gereden worden, de snelle variant wordt hier de rack genoemd. Als bergpaard beschikt het paard over grote tredzekerheid, soberheid en uithoudingsvermogen.

 

Heb jij ook een bijzonder ras? Stuur dan een mailtje naar bit@eisma.nl!

IMG-20140815-WA0011
IMG-20140815-WA0000
IMG-20140815-WA0006
IMG-20140815-WA0010
IMG-20140815-WA0001
1152941