FB_IMG_1478544721008
FB_IMG_1478544721008

De Kruising: Rocky Mountain Horse x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje.


De Kruising:


Rocky Mountain Horse x Haflinger


Naam: Gráni


Stokmaat: 1.55 m


Geslacht: ruin


Kleur: Zilverappel zwart


Toen de Haflingermerrie van Marianne Carton een blessure kreeg waardoor ze niet meer bereden kon worden, besloot ze ermee te fokken. Ze wilde graag een nakomeling met een goed karakter.

Rocky Mountain Horse


“Mijn merrie was een echte lieverd en ik wilde iets wat daarbij paste. Kruisingen tussen Haflingers en warmbloedpaarden pakken niet altijd goed uit op dat gebied, dus ik zocht wel iets aan de koudbloedkant. Eerst zag ik een Schwarzwalder Fuchs, maar ik wilde ook nog wel eens een sprongetje maken. Dat zag ik met zo’n kruising niet gebeuren. De eigenaresse zei ook nog een Rocky Mountain Horse ter beschikking te hebben voor de dekdienst. Dat zag ik wel zitten, want dat zijn echte werkpaarden met een nuchter karakter.”

Zilverappel zwart


Marianne zag namelijk gelijk verbeterpunten voor haar merrie. “De hengst had een heel lange hals en een korte rug. Bij mijn merrie was het net andersom. Ook zag ik dat hij de gangen kon verbeteren.” Dat alles is gelukt volgens Marianne. "Mijn Gráni heeft een heel lange manenkam, waardoor zijn hals nóg langer lijkt als je erop zit. Hij heeft een gigantisch sterke achterhand, ik denk van zowel vader als van moeder. En hij heeft een extra gang, een soort tölt.” Het meest bijzondere wat hij van zijn vader heeft geërfd, is zijn kleur: zilverappel zwart. “Daar ging het mij niet eens om, maar achteraf bleek dat heel zeldzaam te zijn.”

Verjaardagscadeau


Voor Marianne is Gráni haar verjaardagscadeau. “Hij is geboren op 2 juli 2009, drie dagen voor mijn eigen verjaardag en hij is het mooiste cadeau dat ik ooit heb gehad. Buiten dat het een mooi paard is om te zien vanwege zijn kleur, heeft hij ook een heel fijne en stevige bouw, is hij super intelligent, ontzettend lenig, mensgericht, heel lief en beschermend.”

Intelligent


“Door zijn intelligentie en lenigheid is hij heel veelzijdig. Mijn bijrijdsters rijden dressuurmatig en ik rijd western, hij maakt ook een mooie sprong en is een heel geschikt therapiepaard. Hij is geschikt voor jong en oud, van beginner tot vergevorderde ruiter. Hij past zich altijd aan aan de ruiter, in zowel positieve als negatieve zin. Makkelijk als je weinig van hem vraagt en even kritisch naar de ruiter als je veel van hem eist.”

Geen Haflinger


Marianne wilde geen Haflinger meer. “Daar kan ik eigenlijk niet zoveel meer mee.” Maar ze vertelt lachend dat hij ’s zomers toch veel van een Haflinger weg heeft met zijn dan van het gras volgevreten lijf. “’s Winters lijkt hij weer sprekend zijn vader.” Ze kent meer kruisingen met Haflinger, zoals het halve painthorse Jones, die eerder in deze serie aan de beurt was. “Ik ben echt heel blij met Gráni en als ik weer op zoek ga naar een paard, wordt het weer een Haflingerkruising. Die doen het gewoon ontzettend goed.”

Vind je de kruising Rocky Mountain Horse x Haflinger een aanrader?


“Zeker weten. Gráni is heel veelzijdig en dat maakt hem zo leuk. Het enige nadeel is dat hij wel een beetje lui is. Ik hoorde later pas dat hij dat van zijn vader heeft: die deed alleen wat hij leuk vond. Dat is met Gráni ook een beetje zo, maar je moet maar een beetje lachen om zijn gedrag. Als je boos wordt, wordt hij ook boos.”

Filmpje


Benieuwd naar een filmpje van Marianne en Gráni? Kijk hoe ze samen een trailparcours afleggen.

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl

 
IMG-20170121-WA0001