FB_IMG_1541506588656
FB_IMG_1541506588656

De Kruising: Haflinger x BWP

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Haflinger x BWP.


De Kruising:


Haflinger x BWP


Naam: Heaven


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.45 m


Kleur: bruin


Toen Gerrie (56) wegens chronische PTSS thuis kwam te zitten, was het tijd voor een ontspannende hobby. “Gezien hij enorm graag met dieren omgaat en ik al paard reed, was die keuze snel gemaakt”, vertelt zijn dochter Kimberly Derksen. “Mijn vader wilde een stevig paard om lekker mee buiten te rijden. Heaven kwam snel op ons pad via de stal waar ik stond, en na een korte kennismaking was hij verliefd op de kleine jaarling merrie.”

Cowhorse


Heaven is inmiddels zes jaar oud en Gerrie doet nu aan reining en cowhorse met haar en gaat lekker met haar naar buiten. “Omdat ze klein van stuk was en mijn vader vrij stevig, is hij ruim 30 kilo afgevallen om uiteindelijk op haar te kunnen rijden. Haar eigenzinnige karakter bleek perfect te werken voor zijn PTSS. Op slechte dagen is ze zo ontzettend lief voor hem. Dan is ze de rust zelve en neemt ze alle spanning bij hem weg. Terwijl ze op zijn betere dagen juist een echte uitdaging vormt en hem dwingt zichzelf te blijven verbeteren.”

Buitenrijden


“Het doel wat mijn vader aanvankelijk gesteld had, was dus buitenrijden en niet nadenken. Maar nadat ze zadelmak was en hij begon te lessen om überhaupt te leren paardrijden, bleken ze als combi ook de reining steeds leuker te gaan vinden. Niet lang daarna volgde ook het koeien drijven, buiten rijden en ranch riding. Zijn doel blijft samen genieten en even zijn hoofd leeg te maken, maar het niveau waarop ze dat doen schuift steeds verder op.”

Kleine tanker


Kimberly roemt Heaven om haar vaardigheid met koeien. Ze is heel goed in een kudde uit elkaar drijven. “Ondanks haar kleine formaat (schofthoogte 1.45 m) duwt ze zichzelf zonder enige twijfel door het midden van een kudde grote koeien. Het is echt een kleine tanker.”

Familiepony


Heaven is overigens een echte familiepony geworden. “Ook ik rijd wel eens op haar, tenminste, als ik de kans krijg. Want mijn moeder heeft inmiddels ook het virus te pakken en leert sinds een paar maanden het paardrijden op Heaven. Zo blijkt ze van vervelende naarling nu een echte familiepony te zijn geworden”, vertelt Kimberly, die overigens zelf ook een bijzondere kruising heeft, genaamd Gucci.

Zwaar gebouwd


Over de reden van de kruising van Heaven, weet Kimberly niet zoveel. Wel weet ze dat haar vader een Haflinger was en haar moeder een kleine elegante BWP’er. “Haar moeder heeft niet onverdienstelijk jeugddressuur gelopen. Van de vader weet ik helaas niets, behalve dat hij redelijk zwaar gebouwd was.”

Hoofd van BWP


Ze heeft in elk geval duidelijke eigenschappen van een Haflinger geërfd, zegt Kimberly. “Ze is zo eigenwijs als een echte Haflingermerrie. Als ze ergens geen zin in heeft, bereid je dan maar voor! Ook haar gangenwerk heeft ze van haar vader, net als haar manen, staart en meelsnuitje. Oh en de bolle billen natuurlijk!” Toch heeft ze ook wat van het BWP: “Haar hoofd is een kopie van haar moeder, heel subtiel en verfijnd maar met een stoere blik in haar ogen. Verder heeft ze ontzettend elegante benen.”

Niet perfect


Hoewel Heaven de perfecte match voor haar vader is, heeft ze volgens Kimberly ook wel minpunten. “Ze is echt niet perfect! Allereerst is het een echte merrie-merrie. Ze heeft haar oren het liefste in haar nek geplakt en ze heeft heel weinig geduld. Als ze op de poetsplaats staat, is ze een regelrechte ramp. Stampen, schrapen en herrie maken op welke manier dan ook. Velen vragen dan ook nog wel eens of wij zeker weten dat ze zo braaf is. Echter, vanaf het opstappen is ze de rust zelve en is er niets meer van die drammende merrie te bekennen.”

Vind je de kruising Haflinger x BWP een aanrader?


“Voor recreatief gebruik vind ik deze kruising zeker een aanrader! Het stevige van een Haflinger met het soepele van een BWP, heel erg fijn!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.[gravityform id="1190" title="true" description="true"]


FB_IMG_1541506833198
FB_IMG_1541506726383
27459482_10215877423197213_9215664759720343846_n
36277504_1630337680398300_9166534466884075520_n