WhatsApp Image 2020-12-13 at 21.37.09
WhatsApp Image 2020-12-13 at 21.37.09

De Kruising: Fries x Haflinger

Nieuws

De Kruising:
Fries x Haflinger
Naam: Midnight
Geslacht: Ruin
Stokmaat: 1.63 m
Kleur: bruin
Leeftijd: 11 jaar




De blonde plukjes haar boven zijn zwarte sokken verraden zijn Haflingerbloed. De 11-jarige Midnight van Liza Joop is dan ook een kruising tussen een Friese hengst en een Haflinger-merrie. Hij heeft nog wel meer trekjes van zijn Haflingermoeder, maar je ziet aan zijn kont en hals dat er Fries in zit, vindt Liza. “Qua uiterlijk heeft hij het beste van beide rassen en hij is door het jaar heen een echte toverbal qua kleuren. In de zomer is hij mooi koperbruin en in de winter na het scheren meer een koffie met melk kleurtje.”



Ze weet dat het destijds een bewuste kruising was, maar de reden daarvan kent ze niet. Wel weet ze dat deze kruising vaker voorkomt. “Ze zijn er in alle kleuren en maten. Een goede kennis van mij heeft ook een Fries x Haflinger, maar die is helemaal zwart met een wit vlekje en heeft de stokmaat en bouw van een Haflinger.”


Wat groter



Midnight is groter met zijn 1.63 m en dat heeft hij volgens Liza aan de Fries in hem te danken. Net als zijn drafpassen. “In de draf kan hij zijn benen wel eens hoog opgooien als hij echt aan het showen is.” Verder ziet Liza naast zijn lichte kleur ook andere kenmerken van de Haflinger terug. “Van de haflinger zie je vooral het fijne hoofd en de oren terug, hij heeft in de stap een redelijk vlakke gang en ook is de galop wel fijn.” Ook heeft Midnight een volle bos manen en staart, maar dat kan van beide rassen zijn.



Liza vindt Midnight ontzettend lief, slim en geduldig, maar ook heel sterk. Dit laatste werkt niet altijd mee, hij wil nog wel eens gaan drammen, maar in de twee jaar dat ik hem heb, zijn we al een heel eind gekomen. We hebben dit jaar ons wedstrijddebuut gehad en al een winstpuntje behaalt. Midnight is erg veelzijdig. Hij houdt van buitenritten, crossen, springen, dressuur en hij is recent beleerd voor de koets. Echt een allroundpaard dus. Hij kan uren staan genieten van een grondige poets- of wasbeurt en valt eerder in slaap dan dat hij wegloopt.”



Vind je de kruising Fries x Haflinger een aanrader?


“Zeker wel, alleen moet je verder kijken dan het uiterlijk, want niet elke Fries x Haflinger komt er hetzelfde uit.”





WhatsApp Image 2020-12-13 at 21.37.09
WhatsApp-Image-2020-12-13-at-21.42.29
WhatsApp-Image-2020-12-13-at-21.35.21-1