-

De Kruising: Fjord x Arabier x KWPN

Kimberly Derksen, Jessica Kregting/WhiteSun Fotografie

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje

De Kruising:

Fjord x Arabier x KWPNNaam: Gucci

Stokmaat: 1.48 m

Geslacht: Ruin

Kleur: Grullo bont

“Gucci is een op zijn zachtst gezegd creatieve kruising. Toen ik hem vond als jaarling was het ook een echte gok. Maar inmiddels is hij 6 jaar oud en blijkt hij super veelzijdig. Wij rijden western reining, ranch riding en doen aan koeien drijven. Verder kan hij erg leuk springen en rijdt heel graag buiten. Letterlijk bomproof en een gigantische knuffel die gek is op alle mensen, jong en oud. En ook op honden. Mijn droompaardje!”, zo stelt Kimberly Derksen haar pony aan ons voor.

Uit de kudde 

De kruising bestaat uit Fjord, Arabier en KWPN. Hoe deze zo is ontstaan? “Gucci is geboren in een hele grote kudde met een hengst erbij. Hij was dus niet specifiek zo gefokt”, vertelt Kimberly. Ze kent geen andere paarden met deze kruising.

Jong paard

Kimberly stuitte op Gucci toen hij nog een jaarling was. “Het was in eerste instantie helemaal niet mijn bedoeling om een eigen paard te kopen. Met wat online rondkijken kwam ik Gucci tegen als jaarling. Zo lief en schattig, maar ik had geen paard nodig, dus toen ben ik zonder nadenken verder gegaan. Een aantal maanden later besloot ik toch dat ik een jong paardje wilde kopen om zelf op te leiden. Een dag na deze beslissing stond Gucci nogmaals te koop. Toen wist ik zeker dat ik hem moest hebben!”

Ontwapenend

“Het eerste moment dat ik in de ogen van de ontwapenende jaarling keek, was ik verkocht. Eerst op een foto en daarna toen ik hem in het echt ging bewonderen. Hij was lief, eerlijk en goed van vertrouwen. Precies wat ik zocht.”

Unieke kleur

Gucci heeft volgens Kimberly een unieke kleur. “De kleur blijft speciaal omdat hij een van de weinige paarden in Nederland is met de kleur grullo bont. In de winter is hij muisgrijs en in de zomer wordt hij bijna zo licht als een valk.”

Fjord en Arabier zijn vertegenwoordigd

“Zowel de Fjord als Arabier zijn goed vertegenwoordigd in zijn karakter. Hij is erg eigenwijs maar nergens van onder de indruk, een ontzettend harde werker, gek op een spelletje en heel erg eerlijk. Ook in zijn bouw zijn beide rassen duidelijk herkenbaar. In de wei rent hij regelmatig als een snurkend hertje met staart in de lucht voorbij, maar vooral zijn hals is echt van een Fjord.”

Western

De western was het doel van Kimberly en toen ze Gucci kocht, zou ze wel zien hoever ze zou komen. Dat pakte goed uit. “The sky is the limit! Er is niets wat hij echt niet wilt doen. Zijn veelzijdigheid is dus ook echt zijn sterkste kant. Van western reining, koeien drijven en barrel racen tot springen, buitenrijden en extreme mountain trail, niets is hem te gek en alles vindt hij interessant. Hij hoeft ook niet uit te blinken, als we maar plezier hebben.”

Kluns

Toch heeft Gucci ook een minder leuke kant. Hij kan volgens Kimberly namelijk een enorme kluns zijn. “Wondspray, vaseline, cooling gel: alles heb ik minimaal een keer per week wel nodig. Struikelen, omvallen en ergens tegenaan botsen zijn niet onbekend voor hem.”

Vind je de kruising Fjord x Arabier x KWPN een aanrader?

“Deze kruising is in het geval van Gucci enorm goed uitgepakt. Ik zou er alleen niet snel nog een keer voor kiezen, puur omdat het een enorme gok is qua bouw en karakter. Maar een kopie van Gucci zou ik niet afslaan!”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.

De Kruising

  • Over je paard

  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Vul in het invulveld hierboven 'De Kruising + je naam' in zodat in ons archief te zien is bij wie de eigendomsrechten van de foto liggen!
  • Heb je een video? Upload de video naar YouTube en vul hier de link in!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant