dsc_5552
dsc_5552

De Kruising: Quarter Horse x Haflinger

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Quarter Horse x Haflinger.


De Kruising:


Quarter Horse x Haflinger


Naam: Noura


Geslacht: Merrie


Stokmaat: 1.50 m


Kleur: valk


“Noura is ons eerste zelfgefokte therapiepaard”, vertelt eigenaresse Anneke Berendijk. “Haar moeder was onze lieve therapiemerrie Amber. Zij had een heerlijk stabiel karakter wat heel fijn is voor het paardrijden met mensen met een beperking. We kozen haar vader, de Quarter Horse Gambler by Tari,  op zijn karakter. Toch kunnen Quarters ook iets vuriger zijn. Dat zien we ook terug in Noura.

Nieuwe aanwas


“Het doel van het fokken van een veulen is voor ons dat we nieuwe aanwas in therapiepaarden krijgen. Het karakter staat voor ons bovenaan. We kozen niet voor een Haflinger, omdat we niet thuis zijn in de wereld van de Haflingers. Hengsten krijgen al gauw een hoog cijfer voor het gedrag, maar dat is voor ons niet genoeg. We hadden wel contacten bij de Quarters.”

Rust


“Het mooie van een Quarter vind ik dat ze sterk gebouwd zijn, al moet je de voeten extra controleren. Daarnaast kunnen ze best heet worden, maar in heel korte tijd ook weer terugschakelen naar volledige rust. Dat zoeken we, naast het karakter, ook bij onze therapiepaarden. We willen geen half dode dieren, die nooit reageren. We willen een paard of pony waar je lekker op kunt rijden. En als je wat meer kan, moet dat ook mogelijk zijn. Tegelijkertijd willen ook dat zo’n paard kan ‘afslaan’.”

Quarter hengst


“Eigenlijk wilden we graag dekken met de Quarter Tabasco Tari, de vader van de hengst die we uiteindelijk kozen,  maar die was te duur. Toen kwam er de mogelijkheid om te dekken met een zoon van hem, Gambler By Tari. We zijn twee keer naar hem gaan kijken. Hij was correct en daarnaast ook zeer braaf. We hadden toen nog kleine kinderen en die konden zonder problemen bij hem de stal in lopen. Onze merrie Amber is op natuurlijke wijze gedekt door Gambler, ook dat verliep netjes. Hij was ook respectvol naar haar.”

Therapiepaard


“Onze merrie Noura, het veulen dus, heeft echt een top karakter. Je kunt Noura voor alles inzetten, ze is super stabiel en erg braaf. Het is een voorbeeldig therapiepaard. Noura wordt ingezet met cliënten met ernstige beperkingen. Ze loopt in enkel- en dubbelspan voor de koets. Daarnaast loopt ze in lesjes met maximaal drie ruiters, en ze wordt individueel ingezet met ruiters die met begeleiding in het bos wandelen. Dan zit er een ruiter op en de begeleider loopt naast het paard. Pure ontspanning voor de ruiter.”

Dikke staart van de Haflinger


“Noura heeft van haar moeder, de Haflinger Amber, de nuchterheid geërfd. Ook haar dikke manen en staart komen van de Haflinger. Noura heeft ook de draf van haar moeder, vlak en stabiel. Ze is over het algemeen rustig.”

Valkkleur van Quarter Horse


“Van haar vader heeft ze de kleur geërfd, wij noemen het valk, bij de Quarters heet het buckskin. Ook heeft ze de dikke Quarter billen. Verder kan ze heel snel omschakelen, als ze staat te dromen in de wei kan ze in een tel wakker worden en rondrennen als er iets leuks gebeurt.”

Bokje


“Als ze heel blij wordt, wil ze in galop wel eens een bokje geven, daar werken we nog aan. Soms kan ze voor de koets kijkerig zijn. Dat is weer haar Quarterbloed, ze is heel alert en reageert snel. Ze herstelt ook net zo snel, maar je moet als koetsier wel op blijven letten.”

Vind je de kruising Quarter Horse x Haflinger een aanrader?


“Toen we onze Haflinger wilden kruisen met een Quarter ben ik ergens gaan kijken waar ze ook die kruising hadden. Die was erg breed en grof uitgevallen. Eigenlijk vond ik die niet geweldig. Maar onze Haflinger was niet overdreven breed. We hebben het er toch op gewaagd en zijn super blij. Noura heeft een brede borst en stevige achterhand, maar ik vind dat ze mooi in balans is. Als de hengst nog had geleefd had ik zeker nog een veulen van deze combi gewild, maar hij is helaas overleden, moeder inmiddels ook helaas.”

Drachtig


“Noura is nu zelf dragend van de NRPS-hengst Don Cremello du Bois. Ook in dit geval is het doel weer: een veulen fokken dat we later in kunnen zetten als therapiepaard. Omdat dit haar eerste veulen wordt wilden we een niet te forse hengst. Daardoor vallen de koudbloedhengsten af. Don Cremello du Bois staat bekend om zijn super fijne karakter. Hij heeft met diverse kinderen in de sport gelopen en er zijn ook veel nakomelingen van hem die leuk in de sport lopen. Dat hij cremello is vind ik eigenlijk niet zo geweldig, ik vind dat niet de mooiste kleur. Noura heeft met deze combinatie veel kans op een licht veulen: cremello, perlino enzovoorts. Niet direct mijn voorkeur, maar een goed paard heeft geen kleur! Het gaat ons om gezondheid en karakter.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
SAMSUNG CSC
dsc_5545
Gambler by Tari vader van Noura
noura 013
53