Afbeelding

Van wedden op paarden tot krachtig logo: paarden in andere sport- en spelvormen

Algemeen

In sport en spel zie je vaker paarden opduiken dan je denkt. Niet alleen de paardensport vormt het podium voor het edele dier. In het voetbal worden bijvoorbeeld diverse uitdrukkingen met paarden gebezigd, in de Formule 1 is een steigerend paard het symbool van een bekend raceteam en zo zijn er nog meer voorbeelden. Wat te denken van de paardensprong in het schaakspel en het paard als turntoestel?

Uitdrukkingen opgenomen in voetbaljargon

“Hij heeft de longen van een paard” of “Hij is een werkpaard”, wordt wel eens gezegd over voetballers die veel meters maken op het veld. Een gevaarlijke outsider – een team dat tijdens een toernooi zomaar kan verrassen – heet een ‘black horse’. Langharige voetballers hebben ‘manen’. Bij een verkeerde opstelling of tactiek is er steevast ‘op het verkeerde paard gewed’. Datzelfde wedden op paarden is overigens mogelijk via Bookmakers.nl, waar tevens weddenschappen op andere sporten worden aangeboden zoals darts, Formule 1 en volkssport nummer één voetbal. Welke vorm van sportwedden het oudst is? De oorsprong van het wedden op paarden leidt terug tot de prehistorie! Hoe dan ook is het paard in diverse hoedanigheden opgenomen in het voetbaljargon. Nog eentje dan? Een zekere besnorde analist heeft het vaak over acties dan wel gedrag ‘waar een paard de hik van krijgt’. Wat hij daar precies mee bedoelt, is soms onduidelijk.

Paardenkracht en -elegantie: het Ferrari-logo

In de Eerste Wereldoorlog was de oprichter van het gelijknamige beroemde automerk een bewonderaar van een Italiaanse gevechtspiloot. Net als vele anderen had deze een persoonlijk embleem: een steigerend paard. Diens moeder droeg het symbool over aan de autopionier na de tragische dood van haar zoon. Het werd gretig aangenomen en is nu nog steeds het iconische logo, dat de kracht en elegantie van paarden uitstraalt. We zien deze paardenkracht(en) schitteren tijdens de Formule 1 en in andere autosporten.

Het paard in de turnsport

In de turnsport is, naast de bok, het paard een niet zo sierlijk vormgegeven versie van het dier als in de schaaksport, laat staan als in het logo van het automerk: het hoofd ontbreekt namelijk. Op de rug zitten wel twee handvatten waarop turners even kunstzinnige als halsbrekende toeren uithalen.

De paardensprong in het schaakspel en bij 2 Voor 12

Astrid Joosten kondigt hem wekelijks tweemaal aan in haar spelshow 2 Voor 12, de combinatie van één en twee puzzelstappen die de zogenaamde paardensprong vormen. Deze is geleend van het schaakspel, waar het paard een voorname rol speelt en soms zelfs beslissend is vanwege zijn onvoorspelbaarheid. De ‘vork’ is een bekende zet waarmee paarden twee stukken tegelijk aanvallen. In het spel RISK is het paard het vanzelfsprekende symbool van de cavalerie.