Olympische Spelen
Olympische Spelen

Zo zag paardensport op de Olympische Spelen eruit in 1928

Nieuws

Paardensport is al meer dan honderd jaar een vast onderdeel op de Olympische Zomerspelen. Wat disciplines betreft is er in al die jaren niet veel veranderd: deelnemers kunnen zich volgend jaar in Rio de Janeiro nog steeds bewijzen op het gebied van dressuur, springen en cross country. Toch zagen de ruiterspelen er in 1928 wel erg anders uit dan tegenwoordig. NOC*NSF biedt je een kijkje in het fotoalbum van olympisch ruiter Charles Pahud de Mortanges.


Military

Charles Pahud de Mortagnes was van oorsprong een militair. In het leger bleek hij een vaardig ruiter te zijn en enorm goed met paarden te kunnen omgaan. Hoewel het tegenwoordig eerder uitzondering dan regel is, hadden de meeste deelnemers aan de Olympische Ruiterspelen oorspronkelijk een militaire achtergrond. In 1924 nam Pahud voor het eerst deel aan de Olympische Spelen. Met succes, want samen met zijn ploeggenoten en collega-militairen won hij een gouden medaille op de military.

Fotoalbum

Bij de volgende Spelen in Amsterdam in 1928 deed Pahud opnieuw mee. Hij won dit keer zelfs twee gouden medailles: individueel en in de landenwedstrijd. Van deze gebeurtenissen is een album bewaard gebleven met daarin zowel persfoto’s als persoonlijke foto’s. Interessant om te bekijken en te vergelijken met hoe internationale concoursen er vandaag de dag uitzien! Niet alleen de kostuums zijn nogal veranderd, ook de paarden, het harnachement en de houding van de ruiters zul je tegenwoordig niet snel meer tegenkomen in de olympische wedstrijdring.
 
Ruiter Charles Pahud de Mortanges deed tussen 1924 en 1936 viermaal mee aan de Olympische Spelen en won daarbij vier... 
Posted by NOC*NSF on Friday, September 4, 2015
Bron: NOC*NSF