ferrari
ferrari

Wat is het verhaal achter het logo van Ferrari?

Nieuws

De ‘cavallino rampante’, het steigerende paard, is hét kenmerk van automerk Ferrari. Maar waar komt dit paardje eigenlijk vandaan?



Enzo Ferrari


25 mei 1923. Enzo Ferrari rijdt met zijn Alfa Romeo een wedstrijd op het Saviocircuit. Hij wint. Bij deze wedstrijd zijn de ouders van de overleden graaf Francesco Baracca aanwezig. Na afloop geven ze Ferrari als eerbetoon het schild van hun zoon, dat hij in de Eerste Wereldoorlog op zijn vliegtuig had. Op dat schild staat een zwart paard afgebeeld.

Gele achtergrond


Enzo Ferrari neemt het schild over. Hij plaatst het zwarte paard op een gele achtergrond. Geel was namelijk de kenmerkende kleur van Modena, de geboortestad van Enzo Ferrari.

Het zwarte paard


In de Eerste Wereldoorlog vloog Francesco Baracca dus rond met een zwart paard op zijn vliegtuig. Maar waar dit zwarte paard vandaan komt, is niet zeker. Er gaat een verhaal dat het verwijst naar het cavalerieregiment van Baracca. Maar het kan ook zijn dat Baracca het schild van een Duits toestel had gehaald. Dat was in die tijd niet ongebruikelijk. Het paard zou dan een teken van de stad Stuttgart kunnen zijn. Als dit verhaal klopt, is het paard van automerk Ferrari hetzelfde paard als dat van automerk Porsche. Een derde verklaring voor het zwarte paard wordt gegeven door mensen die zeggen dat Francesco Baracca simpelweg een paardenliefhebber was.

Officieel logo


Het duurt nog tot 9 juli 1932 voordat Enzo Ferrari het zwarte paard echt op zijn wagen gebruikt. Vanaf dat moment is het steigerende paard het kenmerk van het automerk.

De staart


Er is echter nog één raadsel: de staart van het paard van Ferrari wijst omhoog, terwijl de staart van het paard van Baracca omlaag hangt. Waar dit verschil vandaan komt, is onbekend.

Ken jij meer paardgerelateerde logo’s?
ferrari
070827388_ABFweb