0L5A2540_preview (1)
0L5A2540_preview (1)

De Kruising: Tennessee Walker x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tennessee Walker x Fries.


De Kruising:


Tennessee Walker x Fries


Naam: Sky


Stokmaat: 1.60 m


Geslacht: ruin


Kleur: donkerbruin/wildkleur


“De moeder van Sky is een Fries in welke lijn ooit eens een Fjord op visite is geweest”,  vertelt Sandra Goudriaan. En de vader van Sky? Dat is een Tennessee Walker. Ze legt uit waarom.

Zorgboerderij


“Sky is geboren op een zorgboerderij waar gefokt wordt op karakter en vlakke gangen omdat mindervaliden en dementerende ouderen met de paarden om moeten kunnen gaan. De boerderij bezit zelf brave merries en er wordt om de paar jaar een geschikte hengst (vanuit een Duitse stichting) ter beschikking gesteld. Omdat de cliënten vaak op de rug moeten worden getild, mogen de paarden niet hoger worden dan 1.54 m. Sky voldeed qua karakter en gangen aan alle wensen maar had op 2-jarige leeftijd de maximale hoogte al bereikt en werd om die reden verkocht. Op dit moment (anderhalf jaar later) meet hij 1.60 m, maar hij is nog in de groei.”

Tussengang


“Sky heeft het behang van een Fries, zijn dikke manen reiken ver voorbij zijn schouders en hij is getooid met een enorm volle staart en lange sokken (vetlokken). Ondanks dat hij wel wat extra knie-actie heeft, voelt hij in het rijden heel vlak en comfortabel aan. Hij is nog niet lang onder het zadel en heeft soms wat moeite met de overgangen; op die momenten zet hij zijn extra gangen in, zoals de flat walk om van stap naar draf te gaan. Ik ga daar niet speciaal mee aan de slag; stap, draf en galop zijn voor mij voldoende maar het is wel bijzonder om die tussengang te ervaren.”

Brede voorhoofd van Tennessee Walker


“Zijn lange sierlijke hals en brede voorhoofd kenmerken zijn Tennessee bloed. Een flinke Friese hals zou ik persoonlijk mooier vinden, maar omdat zijn hele bouw wat fijner is dan die van een Fries, past het wel bij Sky. Zijn ogen staan door het wat bredere voorhoofd iets meer naar de zijkant. Aan zijn uitstraling zie je direct dat het een kalm, vriendelijk paard is. Hij is de grootste knuffel van stal. Maar een doetje is het zeker niet; in de verschillende kuddes waarin hij heeft gestaan, is hij altijd de directeur geweest. Kalm, maar uiterst zelfverzekerd baant hij zich een weg, waarbij oudere en grotere paarden voor hem wijken. No limit for Sky.”

Wildkleur


“Alhoewel de moeder een echte zwarte Fries is om te zien, schemert de ‘gouden’ Fjordenkleur door de vacht van Sky en hij heeft een aalstreep. In zijn paspoort staat ‘wildkleur’, maar in werkelijkheid is hij donkerbruin waar een volle, goudkleurige wildkleur doorheen schemert. Heel apart. Zijn (onder)benen, hoofd, staart en manen zijn zwart.”

Dubbel geërfd


En hoe zit het met het karakter? “Zowel de Fries als Tennessee Walker hebben een vriendelijk, mensgericht karakter. Sky heeft dat van beide zijden dus dubbel geërfd, het is een super mak paard dat nergens bang voor is. Hij is stoer en braaf, zelfverzekerd en nu al bomproof, zo jong als hij is. Hij houdt van mensen om zich heen en laat alles toe. Je moet hem wat beter kennen om te ontdekken dat datgene waarin hij dom lijkt, juist een superslimme aanpak is; daar waar hij geen zin in heeft, ‘begrijpt’ hij ook niet (hehe) maar dat wat hij leuk of interessant vindt, krijg je hem heel snel aangeleerd. Sky fopt jou, jij hem niet. Die intelligentie schijnt de Walkers te kenmerken.”

Misschien endurance


Sandra heeft Sky gekocht voor de recreatie. “Wij staan vlakbij een bos en het doel is om daar heerlijke ritten te gaan rijden. Maar wel op een verantwoorde manier en daarom hebben we les, nu vooral nog in grondwerk om hem goed in balans te leren lopen en sterker te maken. Langzaamaan vertalen we dat in het rijden onder het zadel, het is leuk om te merken hoe alles op zijn plaats valt. Misschien wil ik in de toekomst endurance met hem gaan rijden.”

Onverschrokken paard


Ondanks dat Sky nog maar net zadelmak is, loopt hij volgens Sandra onverschrokken en zelfverzekerd overal langs, over en voorbij tijdens een buitenrit. “Sky is echt een bijzonder geschikt recreatief familiepaard en zou later ook angstige ruiters op hun gemak kunnen stellen. De binnenbak vindt hij niet veel aan, maar buiten stapt hij dapper door, vrolijk om zich heen kijkend. Het maakt niet uit wie er op zijn rug zit, Sky vindt het gezellig met iedereen. Ik heb altijd grote dressuurpaarden gehad maar wilde, nu ik wat ouder word, een wat compacter, makkelijk en onverschrokken paard dat zich wel goed (en dus veilig) aan de hulpen laat zetten; ik had het niet beter kunnen treffen.”

Vind je de kruising Tennessee Walker x Fries een aanrader?


“Van Sky moet je geen dressuurtopper of springwonder willen maken. Maar voor iedereen die een braaf paard zoekt voor recreatieve doeleinden, voor mensen met een beperking of voor de wat oudere ruiter (zoals ik), is deze kruising een absolute aanrader.

Zijn er verbeterpunten of minpunten?


“Er zijn altijd verbeterpunten, zeker bij zo’n jong paard dat je nog aan het beleren bent. Maar dat is nou juist het leuke, er is nog zoveel om aan te werken en te verbeteren. Al doende krijg je wel een mega-band met je paard. Ik heb Sky vanaf zijn tweede en hij is nu bijna vier; ik ken hem door en door. Mijn verwachtingen heb ik op hem afgestemd, daarom kan ik geen minpunten benoemen. Sky is goed zoals hij is, nou ja goed, ik vind hem fantastisch.”

Filmpje


Wil je de bewegingen van Sky zien? Check dit filmpje.

[video width="848" height="480" mp4="https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2018/12/Sky-en-Tumi.mp4"][/video]

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
Eerste buitenrit
IMG-20180707-WA0003
IMG-20180707-WA0004