groet
groet

De Kruising: Tsjechisch Warmbloed x Fries

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries.


De Kruising:  Tsjechisch Warmbloed x Fries


Naam: Maud van de Wisselplaats, roepnaam Fanta


Geslacht: merrie


Stokmaat: 1.68 m


Kleur: valk


Voor de oplettende lezer: in de afgelopen maanden hebben we eerder een kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries behandeld . Wat blijkt? Dat is een halfzusje van het paard dat we in dit artikel behandelen. Ze hebben namelijk dezelfde vader, de Tsjechisch warmbloed Baron, dat is een perlino. En volgens eigenaresse Marlon van Raak zijn er meer familieleden. Ze kent zelfs een volle zus van haar paard. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we elke keer dezelfde kruising behandelen, maar we vonden het leuk om eens een keer te vergelijken.

Prachtplaatje


Marlon noemt haar paard een valkfries. “Ze heeft lange manen een dikke staart, het rustige vriendelijke Friese karakter en een prachtige valkkleur. Het is zoals velen zeggen: een prachtplaatje. Ik vind vooral het bijzondere Friese karakter, met nét een ander kleurtje, om van te genieten.”

Frisdrank


“Het paard waar het over gaat heet officieel in haar paspoort Maud van de Wisselplaats, dit is ook haar sportnaam. Alleen bij ons op stal heet ze ‘gewoon’ Fanta, naar mijn lievelingsdrankje. Deze naam kreeg ze al voor aanschaf, aangezien we ook een Fristi op stal hebben. Fristi is inmiddels haar vriendin en zij heeft ook een opvallend kleurtje: palomino.”

Tweede kijker


Fanta is nu 6 jaar en staat ingeschreven bij het NRPS. “Ik ben zelf erg liefhebber van het Friese ras en ik heb vóór Fanta ook een Fries gereden in de wedstrijden. Alleen, toen ik mijn eerste eigen paard wou aanschaffen, was ik ervan overtuigd dat ik geen Fries wou kopen. Even ‘leren’ omgaan met een wat gevoeligere KWPN’er en later mijn droom-Fries aanschaffen, was mijn insteek. Maar ja, toen kwam Fanta op mijn pad. Ik zag haar op Facebook en was de tweede kijker. Haar uitstraling, trotse Friese blik, prachtige kleur en pittige karakter onder het zadel zorgden ervoor dat ik meteen verkocht was. De combinatie tussen een Fries en warmbloed leek de uitkomst van mijn zoektocht.”

Rustige Fries


“In de omgang is het in mijn ogen een echte Fries: rustig, vriendelijk en ontzettend braaf op stal! Er kunnen zes kinderen tegelijkertijd haar poetsen en om haar heen rennen: zolang ze maar aandacht krijgt, is het allemaal prima. Daarnaast zie je in haar manen, staart en enorme voorpluk de Fries terug komen. Ook zie je het kniegebruik van de Fries in haar lopen. Helaas komt dit onder het zadel nog niet tot zijn recht. Maar daarvoor wordt hard getraind!”

Looplust van perlino


Onder het zadel komt wel de perlino (Tsjechisch warmbloed) naar voren. Een werkwillige typische merrie met een ijzersterk karakter en een ongelooflijke looplust. Daarnaast lijkt ze ook wel lol te hebben in het springen, en we zijn nu af en toe een sprongetje aan het uitproberen om te kijken hoe dat zich ontwikkelt.”

Hoge verwachting


Marlon heef haar paard nog maar een paar maanden, sinds september 2018. “We zijn sinds eind oktober pas echt wat fanatieker aan het trainen. Inmiddels hebben we al twee wedstrijden in de B-dressuur gereden en hebben we alleen nog maar winstpunten gereden. Mijn doel is op het moment rustig door te trainen en te kijken hoe hoog we kunnen komen. Op het moment begint mijn verwachting van haar steeds hoger te worden!”

Geschikt voor dressuur


“Ze is zeker geschikt voor dressuur, alleen zou ze iets korter in haar lijf mogen zijn. Toch kan ze op het moment al aardig sluiten, dus ik heb een goede hoop dat die lengte geen probleem hoeft te vormen. Ze is verder vooral geschikt om gewoon goed verwend te worden en ze kijkt uit naar flink wat poetsbeurten van de kinderen op onze manege.”

Minpunt is pittige karakter


“Als ik minpunten moet benoemen, zitten die toch wel in de combinatie van haar pittige karakter onder het zadel met haar interesse in mensen en andere paarden. Als ik aan het rijden ben en er gebeurt iets buiten de bak of op stal, dan moet mevrouw dat in de gaten houden. Even rustig rijden terwijl er andere paarden waren, was eerst bijna onmogelijk. Haar concentratieboog is soms minimaal. En dan komt haar grootste minpunt vaak naar voren: kop erop een GAAN! Ze heeft net zoals veel Friezen de drang om haar hoofd hoog te dragen en die sterke hals van haar in de strijd te gooien. En nee, dat is echt niet altijd even ideaal.”

Vind je de kruising Tsjechisch Warmbloed x Fries een aanrader?


“Ondanks alles is voor mij als Friese liefhebber dit kleurtje nooit de bedoeling geweest. Toch blijkt de combinatie van een topkarakter, pit onder het zadel, een echte merrie en een opvallende verschijning mijn droompaard te zijn.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
foto los
fotoonderzadel
hoofd