Kruising2
Kruising2

De Kruising: Pools warmbloed x KWPN

Nieuws

Er bestaan veel paardenrassen, van populaire en overduidelijke rassen tot kleinere onbekende rassen. Bij sommige paarden kun je het ras goed zien, bij anderen moet je wat dieper graven. Wat als je bijzondere rassen met elkaar kruist of rassen combineert waarvan je het niet verwacht? Bit laat je elke week kennismaken met zo’n bijzondere kruising! Deze week maak je kennis met Liberty, een kruising tussen een KWPN’er en een Pools warmbloed paard (Wielkopolski).


Naam: Liberty
Leeftijd: Bijna 2 jaar oud
Geslacht: Merrie
Kleur: Valk bont, in de winter is bijna grijs bont
Stokmaat: 1.50 mLiberty is de jonge merrie van Blanka Podzimek. Ze is bewust gekruist. “Haar moeder Luna is gedekt door een Pools warmbloedpaard. Luna zelf heeft ook een beetje draver in zich. Zij is een bruinbonte merrie en de hengst is Perlino. De fokster heeft met het veulen exact de kleuren gekregen die ze wilde,” vertelt Blanka. Zelf heeft ze nog niet vaker gehoord van deze kruising.


Bouw & karakter


Blanka: “Liberty is niet zo groot, maar qua bouw lijkt ze wel op een KWPN’er. Ze is misschien iets korter in het lichaam. Ze staat hoog op haar benen. Qua karakter is Liberty fel, vlug en koppig. Ze is wel heel erg lief en ontzettend aanhankelijk, ze komt meteen naar je toe als je de wei in loopt en laat je bijna niet meer met rust. Ze kan ook echt wel jaloers zijn als ik een ander paard aandacht geef. Het Pools Warmbloed herken ik in haar doordat ze graag voor je wil werken, ze is koel in haar hoofd. Liberty is ook heel intelligent en sociaal. Dit is typerend aan het Pools Warmbloed. Ze is ook wat ‘geharder’ dan dat haar moeder is, haar moeder is meer een ‘damespaardje’. Ik denk wel dat ze makkelijke gaat zijn om straks zadelmak te maken.”


“Voorlopig doen we nog niet zoveel, omdat ze nog twee jaar moet worden. We werken een beetje aan de hand en gaan buiten wandelen. Uiteindelijk wil ik gewoon een fijn rijpaard van haar maken, een beetje dressuur en wat springen, maar ik denk dat ze ontzettend snel gaat zijn,” vertelt Blanka. “Vanwege haar compactere bouw en snelheid verwacht ik dat ze goed gaat springen. Ze staat nu in kuddeverband en ik merk dat ze erg explosief en wendbaar kan zijn. Ondanks dat ze de jongste is in de kudde, staat ze haar mannetje!”Vind je de kruising KWPN x Pools warmbloed een aanrader?


“Jazeker! Ik heb me, voordat ik Liberty kocht, wat ingelezen over de Wielkopolski. Van de Europese warmbloeden zou de Poolse een van de betere zijn; correct gebouwd, gehard, werkwillig en zeer geschikt voor de sport. Ze zouden minder bekend zijn als andere warmbloeden, omdat de Polen het minder promoten."
[gravityform id="1190" title="true" description="true"]


Bron: Bitmagazine.nl

Kruising6
Kruising3
Kruising5