IMG_6485
IMG_6485

De Kruising: Bont paard x Appaloosa

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Bont paard x Appaloosa


De Kruising:
Bont paard x Appaloosa
Naam: Qupido
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.52 m
Kleur: bay dun pintaloosa


Wat de vader van Qupido was, weet eigenaresse Stephanie Nijssen niet. “Zijn moeder is een Appaloosa en komt bij een bloedprikkerij vandaan. Zijn moeder is drachtig gekocht vanuit een stal waar ze bloed aftapten bij drachtige merries. Nu mag dat niet meer in Nederland. Toen er een ban op kwam in Nederland zijn er veel paarden verkocht van dit soort bedrijven. Qupido’s moeder was daar een van. Het is daarom onduidelijk wie de vader is. Wel kan je stellen dat het een gendrager moet zijn geweest van een ander witpatroon dan Appaloosa.” Stephanie vermoedt dat het een bont paard moet zijn geweest.


Fjord“Mensen vragen vaak of Qupido een kruising is met een Fjord, aangezien Marley van vlogger FelineHoi dat ook is. En hij lijkt er wel op qua kleur. Zelf denk ik dat het onmogelijk is, aangezien Appaloosa’s geen bonte veulens krijgen en Fjorden ook niet. Maar wie zal het zeggen?”


Paard als vader


“Ergens heb ik het idee dat het een paard is geweest. Misschien niet eens een specifiek ras, maar een kruising. Wel rank gebouwd denk ik. Qupido is groter dan zijn moeder geworden. Hij meet nu 1,52 m. terwijl zijn moeder een flinke C was. Verder vind ik hem wel een echt ponytype. Behalve zijn oren, want die zijn best groot.”


Pintaloosa


Maar ja, hoe noem je zijn kleur nou eigenlijk? “Voor iemand die zich niet verdiept in paardenkleuren zou je denk ik op het oog zeggen: bont of iets specifieker, Tabiano (bontpatroon) bay dun (dus bruin als onder kleur met een verdunning. De verdunning (of wildkleur) zie je terug in bijvoorbeeld de aalstreep, donkere benen en puntjes op de oren. Maar hij is nooit op kleuren getest, dus in theorie zou het ook countershading kunnen zijn en dan zou je kunnen zeggen buckskin tabiano. Echter klopt het tabiano niet helemaal. Hij heeft namelijk ook stippen op zijn kont. Een soort snowflakepatroon wat van het Appaloosagen afkomstig is. Zonder dat hij dus officieel getest is zou ik zeggen: bay dun pintaloosa. Los vertaald dus een wildkleur bruine pintaloosa.”


Snowflake


De vader mag dan wel onbekend zijn, in elk geval ziet Stephanie wat van de Appaloosa in haar paard terug. “Hij heeft wat Appaloosakenmerken zoals de ogen, de snowflake op de kont en ik denk ook het karakter. Hij is erg lief, mensgericht en werkwillig. Nieuwsgierig als het om nieuwe dingen gaat, dapper ook zeker. Maar in de kudde staat hij altijd onderaan in de rang.”Kuddedier


Qupido kan niet zonder zijn kudde en dat is gelijk ook een minpuntje. “Hij is een echt kuddedier en vindt het moeilijk om alleen te zijn. En met een kleine kudde aan huis levert dat soms wel wat kopzorgen. Ook raakt hij snel in de stress bij dingen die hij spannend vindt, dat is soms wel lastig, omdat hij ook wel de spanning wil opzoeken. Maar deze ‘minpunten’ maken hem ook tot wie hij is. Want de keerzijde hiervan is, dat hij enorm nieuwsgierig en sociaal is en dat zijn voor mij hele grote pluspunten.”


Appaloosa is laat volwassen


En Qupido heeft nog meer pluspunten volgens Stephanie. “Hij is een enorm harde werker en gaat voor je door het vuur. Bovendien is hij erg gericht op mensen. Soms vraag ik mij wel eens af of hij niet liever een kudde mensen om zich heen zou hebben. Qupido is een sensibel paard en nog steeds erg jong van geest. Hij wordt wat laat volwassen, maar dat schijnt vaker zo te zijn met Appaloosa’s. Ik ben niet heel erg thuis in het Appaloosaras. Dus dit is wat ik mij heb laten vertellen.”


Grondwerk


Stephanie is haar paard rustig aan het opleiden onder het zadel. “Hij wordt in mei namelijk 5 jaar. Hij is erg jong van geest en snel onder de indruk. Voor het beleren onder het zadel nemen we daarom alle tijd. Verder doe ik veel grondwerk met hem: longeren, vrijheidsdressuur en samen werken aan een band. Mijn doel is om met hem te genieten van het leven.”


Hart gestolen


Qupido, vernoemd naar de Romeinse liefdesgod, doet volgens Stephanie zijn naam eer aan. Hij heeft zijn pijl afgeschoten en haar hart gestolen. Hij heeft zelfs een hartje op zijn schouder. “Hij heeft al veel hartjes sneller laten kloppen. Voor degenen die hem in het echt ontmoeten, maar ook op social media. Zijn karakter en uitstraling zorgen ervoor dat mensen zich meteen tot hem aangetrokken voelen. Hij knuffelt graag en is daarmee een echt vriendje... Ik denk dat hij uiteindelijk een paard is waar je zonder zadel en hoofdstel op weg kunt rijden, zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Dit is nu nog niet zo. Maar wat niet is, kan zeker nog komen.”


Vind je de kruising Bont paard x Appaloosa een aanrader?


“Ik wist niet dat Qupido een kruising met een Appaloosa was toen ik zijn verkoopadvertentie zag. Ik was al jaren aan het zoeken naar precies hem. Ik zag zijn foto en was eigenlijk direct verkocht. Als je van een apart kleurtje houdt, is het zeker een aanrader. En qua karakter is het lastig te zeggen. Want wat voor bont paard? Die komen in veel verschillende types en karakters voor. Ik denk dat het leuk is als je de ouders er specifiek op uitzoekt. Dan weet je ongeveer wat je te wachten kan staan. En anders... misschien kom je hem of haar wel - net zoals ik - zomaar tegen!”


Instagram


Kun je ook niet genoeg krijgen van Qupido? Neem dan eens een kijkje op het instagramaccount dat Stephanie voor hem heeft gemaakt: viralhorsesHeb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]Bron: Bitmagazine.nl


photo5915918718817382143
IMG_4048