bont 2
bont 2

De Kruising: NRPS (bont) x Appaloosa

Nieuws

De Kruising:
NRPS (bont) x Appaloosa
Naam: Hero Penotti
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.65 m
Kleur: panterbontZijn moeder is een Appaloosa met als vader Sonny af Hojmark en zijn vader is de bonte NRPS-hengst Haico. Voilà de kruising van deze aflevering, genaamd Hero Penotti. Lydia van Emmen viel als een blok voor hem toen hij 2,5 jaar oud was. Maar niet vanwege zijn uiterlijk… “Het was echt een lelijk eendje”, vertelt ze.Alleen de kleur was mooi


“Het was een heel iel paardje waarvan alleen de kleur mooi was. Bij het bekijken van Hero wisten we beslist niet wat hij zou kunnen aangezien er geen bak aanwezig was. We hebben hem alleen twee keer aan de hand heen en weer kunnen laten draven. Toch was ik op slag verliefd op deze hengst.” Lydia houdt van paarden met een bijzondere kleur. Daarom viel Hero haar in eerste instantie op. “Ik zag zijn advertentie toevallig op Marktplaats en dacht: ‘deze moet ik hebben.’Stippen van Appaloosa


Omdat Lydia haar paard niet rechtstreeks van de fokker heeft gekocht, weet ze niets van de achtergrond van deze kruising. De reden om een Appaloosa te kruisen met een bonte NRPS-hengst, weet ze niet. De Appaloosa is duidelijk zichtbaar in Hero. “Hij heeft alleen op zijn kont zwarte stippen en één bruine vlek. De rest van zijn lijf is grijs gevlekt en zal op den duur steeds witter worden.” Ook aan zijn ogen kun je zien dat er Appaloosa in zit. “Hij heeft pigmentverlies rondom zijn ogen. Dat zie je vaker bij Appaloosa’s.”


Goede springer


In het werk noemt Lydia Hero - die inmiddels 7 jaar oud en sinds kort geen hengst meer is - een echte allrounder. “Hij deed het bij mij heel goed in de dressuur en doet niet onder voor de rest, maar het is geen Totilas. Zijn draf is niet heel spectaculair. Voor de stap kreeg ik altijd goede cijfers.” Ze heeft M1-dressuur met hem gereden en hij is L-startgerechtigd in het springen. “Hij kan fantastisch springen. Voor cross is hij ook heel geschikt. Dit vindt hij prachtig.”


Verkoop


“Helaas heb ik Hero wegens tijdgebrek vanwege een eigen bedrijf moeten verkopen. Ik wou Hero liever niet in Nederland verkopen, omdat ik hem niet in Nederland wou tegen komen met een andere ruiter. Ik heb contact gezocht met Sandra van den Outenaar om me te helpen Hero te verkopen. Zo kwamen we bij zijn huidige eigenaar: Roy Wilten van Stal Wilten. Mel van der Kamp (12 jaar) heeft hem een poosje gereden, en binnenkort maakt hij zijn enkeltje richting Qatar.”


Vind je de kruising NRPS (bont) x Appaloosa een aanrader?


Lydia vindt dat sowieso, vanwege zijn kleur. “Maar los van kleur, vind ik het karakter belangrijk. Hero is een totaalpakket. Hij is het vriendelijkste paard dat ik ooit heb meegemaakt. Hij heeft een gouden karakter.”
bont