Screenshot_20190203-210625_WhatsApp
Screenshot_20190203-210625_WhatsApp

De Kruising: Fries x bont

Nieuws

De Kruising:
Fries x bont
Naam: Frisco
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.65 m
Kleur: bont



“Frisco is 12 jaar oud en gefokt door een meisje dat graag een veulentje wilde bij haar stamboekloze bonte merrie. De buren hadden een Friese hengst, dus die keuze was simpel voor het gemak. De moeder zou een afstammeling zijn van de bonte NRPS-hengst Ed King Hill, maar ik weet niet of dat echt zo is”, vertelt Marjolein Groenen. Eigenlijk is de kruising van vandaag een Barock Pinto, een kruising tussen een Fries en een (bont) warmbloedpaard, waardoor er een bonte (Friese) nakomeling ontstaat.



‘Niet mijn type’


“De vader van Frisco was een hele grote grove Fries, en dat zie je ook wel terug in zijn bouw. Zijn bonte kleur heeft hij duidelijk van zijn moeder. Frisco is van mijn schoonzusje en ik rijd hem nu bijna twee jaar. Hij was niet bepaald mijn type paard. Ik heb altijd dressuur gereden met KWPN’ers.”


Afremmen


“Nadat mijn paard ingeslapen moest worden, ben ik Frisco gaan rijden omdat die er toch stond en al even niet gereden werd in verband met zwangerschappen. Toen bleek pas voor mij wat een leuk paard hij is! We rijden dressuur, en hij doet het zo goed! Hij wil heel graag en snapt het vaak snel, doet enorm zijn best. Ik moet hem zelfs wat afremmen om eventuele blessures te voorkomen. We zijn vorig jaar gestart omdat het zo goed ging en nu rijden we M. Ons doel is Z en meer, dat kan hij zeker.”



Kort gebouwd


“Hij is wat kort gebouwd en heeft moeite om achter het zadel te buigen, maar ook dat gaat zachtjes aan beter. Hij is ontzettend los in zijn lijf en loopt na een minuut of 10 opstarten bijna vanzelf.  Nu moet hij achter wat meer gaan zitten en dat is wel lastig voor hem, maar soms doet hij het al super! Hij is op wedstrijden wel een beetje bang en zet zich dan wat vast in zijn lijf, maar daar kan ik steeds beter doorheen komen.”


Filmpje


Benieuwd naar de gangen van Frisco? Zie hieronder een filmpje van Marjolein en Frisco in een dressuurproef.



Onzeker


“We doen regelmatig grondwerk en werk aan de hand en ook dat gaat heel leuk, eigenlijk is alles leuk met hem. Het is een heel lief en aanhankelijk paard, maar hij heeft wel een duidelijke leider nodig. Anders wordt hij onzeker. Ook dan blijft hij best braaf maar schrikt hij sneller.”


Vind je de kruising Fries x bont een aanrader?


“Ja ik vind deze kruising een aanrader. Frisco is een ontzettend leuk paard, mega-werkwillig, kan hartstikke goed lopen, is heel lief en ook nog knap.”




WhatsApp Image 2019-08-25 at 16.52.37
WhatsApp-Image-2019-08-25-at-16.50.24