fd8e4581-3061-40cb-8d5e-3a50556c14a6
fd8e4581-3061-40cb-8d5e-3a50556c14a6

De Kruising: NRPS x Haflinger

Nieuws

De Kruising:
NRPS x Haflinger
Naam: Freedom Spetter
Geslacht: ruin
Stokmaat: 1.47 m
Kleur: zweetvos



Ze hadden al een NRPS-hengst op het oog, maar omdat de merrie waarmee Daphne Snippe en haar familie wilden fokken niet drachtig werd, werd hun Haflinger-merrie gedekt. Want hun wens was zelf een veulentje fokken. Zo werd op 5 mei 2013 Freedom Spetter geboren. Freedom vanwege Bevrijdingsdag en Spetter vanwege de vorm van zijn kol.



Uiterlijk van Haflinger


Als je Spetter ziet, zie je in eerste instantie een Haflinger. “De kleur van zijn vacht is zweetvos, dit hebben Haflingers ook. De manen en staart zijn licht van kleur evenals die van een Haflinger. Spetter heeft een heel lief karakter, is intelligent, leergierig maar wel eigenwijs op een lieve manier. Zoals de meeste Haflingers. Ook is hij rustig, hij schrikt bijna nergens van. Ondanks dat hij qua uiterlijk in eerste instantie veel op een Haflinger lijkt  is hij fijner gebouwd dan zijn moeder.”



Fijnere bouw van NRPS


Die fijnere bouw komt van het NRPS-bloed in hem. Daarnaast is volgens Daphne ook het uithoudingsvermogen van Spetter te danken aan het NRPS in hem. “Hij heeft een wil om te werken en vindt het erg leuk om te springen. Hij sprong als veulen al over het draad van de omheining heen. Maar ook cross of een buitenrit vindt hij erg leuk. Bij het springen en buitenrijden kan hij soms wel heel enthousiast worden, hierbij moet je hem echt inhouden. Dan komt de sportpony naar boven.”



Veelzijdig


Daphne en haar familie doen van alles met Spetter. “Het is een zeer veelzijdige pony. Hij heeft als eerste geleerd om aangespannen te lopen. Inmiddels loopt hij zowel enkelspan en dubbelspan met zijn moeder. Vervolgens hebben wij hem zadelmak laten maken en zelf doorgereden. Hij is heel erg goed in springen. Hij zou met een meer dressuurgerichte ruiter het ook heel goed in de dressuur doen. Hij kan ook wat kleine vrijheidsdressuurkunstjes zoals flemen, jambette en nee-schudden.”


Wedstrijdsport


Zelf gaat Daphne graag op buitenrit met haar pony. “Dan springen we over boomstammetjes. Ook het rijden door water is geen probleem voor hem. Ik heb met Spetter een oefencross gedaan. Dit deed hij heel goed dankzij zijn uithoudingsvermogen en rustige karakter. In de dressuur en met mennen loopt hij netjes aan de teugel. We willen hem graag uitbrengen op wedstrijden. Dat is er tot nu toe nog niet echt van gekomen naast een aantal oefenwedstrijden.”



Heel lief


Minpunten heeft Daphne nog niet aan Spetter ontdekt. “Hij is heel erg lief en komt altijd naar je toe als je het land in loopt. Hij kan ook zeer goed met andere paarden en pony’s omgaan.”


Vind je de kruising NRPS x Haflinger een aanrader?


“Het is moeilijk om hier een mening over te geven omdat we alleen over onze ervaring met Spetter kunnen vertellen. Maar als ze allemaal zoals Spetter zijn, dan is het zeker een aanrader. Het is een leuke sportpony met een gouden karakter.”




IMG_381
Image-1