20140802-TREC-Twello-260
20140802-TREC-Twello-260

De Kruising: Arabier x Connemara

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Arabier x Connemara.


De Kruising: Arabier x Connemara


Naam: Julius Caesar


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.48 m


Kleur: Schimmel


Kort samengevat: “De voorkant van Julius is meer Arabier, inclusief zijn hoofdje. Het kontje is meer Connemara.” Dat zegt Nina van den Bogaard over haar pony, een kruising Arabier x Connemara. Of is het een Connemara x Arabier? Nina weet niet meer precies welk ras nou de vader of de moeder was: “Het is mij in een ver verleden verteld, maar ik weet het niet meer.”

Vooral Connemara


In elk geval zijn de twee rassen wel in haar pony te herkennen. “Het Arabische bloed kan je enigszins aan zijn hoofd zien. Hij heeft een klein deukje bij de neus. Het is vooral zijn uithoudingsvermogen, het onvermoeibare en ‘de harde werker’ die ik vanuit de Arabische kant terug zie.” Maar Nina ziet vooral de Connemara in Julius Caesar terug. “Hij is betrouwbaar, lief in de omgang en hij heeft goed beenwerk. Hij is stevig en robuust en staat fijn op de voeten. Qua bouw neigt hij ook meer naar Connemara dan naar Arabier.”

Working Equitation


Ze heeft haar paard via via gekocht en weet daarom ook niet wat het doel van de kruising was. Ze heeft Julius nu 12 jaar in haar bezit. Inmiddels is hij 15 jaar oud en heeft ze al veel met hem gedaan. “Ik rijd vele kilometers buiten, beoefen het freestyle systeem van de Academische Rijkunst en ben bezig me te verdiepen in Working Equitation. Een fijne tak van sport waar het aankomt op samenwerking, goede communicatie en verbinding tussen ruiter en paard. Heb al meerdere clinics gevolgd, krijg er nu maandelijks les in en wil ooit nog een keer een WE-wedstrijd starten.”

Endurance


Julius lijkt haar ook geschikt voor endurance. “Dat hebben we een paar keer samen gedaan, maar hij wil alleen maar gaan! Als snelste over de finish. Hij is dan zó enthousiast, onvermoeibaar en wil alleen maar keihard werken. Omdat ik zelf niet alleen maar keihard wil gaan – ik wil hem ook tegen zichzelf in bescherming nemen - is het voor mij heel vermoeiend om te doen. Ik heb het twee keer gedaan, maar vind het niet voor herhaling vatbaar.”

Vind je de kruising Arabier x Connemara een aanrader?


“Zeker! Hij heeft veel uithoudingsvermogen en hij is robuust in zijn beenwerk en lijf. Het is een super fijne pony. Ik heb geen verbeterpunten of minpunten.”

Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
IMG-20140123-WA0000
IMG-20150322-WA0039
20180718_093036