Afbeelding

Wedden op paarden: de ins en outs

Training

Als je aan wedden op sportwedstrijden denkt, dan komt het gokken op paardenraces misschien niet als eerste in je op. Toch kent (het wedden op) paardenwedstrijden een lange geschiedenis. 

Ook in Nederland wordt er gegokt op paardensport en er zijn dan ook veel bookmakers die dit faciliteren, op deze site vind je hier een overzicht van. Wil je meer weten? Lees dan gauw verder, want in dit artikel vertellen we je meer interessante dingen over weddenschappen op paardenrennen!

Een stukje geschiedenis: waar paardenrennen vandaan komt

Paardenraces kennen een lange geschiedenis. Sterker nog, er zijn sporen gevonden waarin duidelijk werd dat deze sport al duizenden jaren geleden in de Griekse oudheid werd beoefend. Of toen ook al werd gewed, kunnen we niet met 100% zekerheid vaststellen. Wel weten we dat er vanaf de 17e eeuw in Engeland documentatie is gevonden dat men hier op paardenraces ging wedden. 

Rond deze tijd werden er bijvoorbeeld verschillende regels en voorschriften opgesteld om races te standaardiseren en eerlijke concurrentie te waarborgen. Ook bouwden men professionele renbanen zoals in York bijvoorbeeld: de Knavesmire. Deze renbaan bestaat al sinds 1731 en hier kun je vandaag de dag nog steeds paardenraces zien en wedden op jouw favoriet. Het is dus niet gek dat paardenraces in het Verenigd Koninkrijk een zeer geliefde sport is. Andere landen waar men graag wedt op paardenraces, zijn onder meer Verenigde Staten, Australië, Frankrijk en Japan.

Wedden op paardenraces in Nederland

In Nederland zijn paardenraces misschien niet zo populair als in Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten bijvoorbeeld, maar dat betekent niet dat je in Nederland niets meekrijgt van deze sport. Je kunt tegenwoordig namelijk via internet heel makkelijk de races volgen en er zelfs een gokje op wagen. Evenementen zoals The Epsom Derby en The Grand National in Engeland en de Kentucky Derby in de Verenigde Staten kun je dan ook online volgen. Je hoeft dus geen vliegticket te boeken om deze wedstrijden te zien. 

Daarnaast kun je in Nederland ook een aantal professionele renbanen voor paarden vinden. In Wassenaar heb je bijvoorbeeld Duindigt, waar iedere twee weken wordt geracet. Ook in Alkmaar bij de ZEturf Arena worden er paardenraces georganiseerd.

Wat voor paardenweddenschappen zijn er?

Bij paardenraces kun je op verschillende aspecten gokken. Hieronder delen we een aantal populaire opties waar je op kunt wedden bij een online bookmaker.

Each Way

Tijdens een paardenrace kan er veel gebeuren. Om in professionele termen te spreken, zijn de odds hoog. Zo kan een paard opeens vallen of op een andere manier de wedstrijd niet winnen, ook al is dit paard de grote favoriet. Om deze reden gokken mensen vaak middels het zogeheten Each Way-weddenschap. Deze weddenschap omvat twee elementen: je zet enerzijds in op winst en anderzijds op plaatsing (meestal top 2, 3 of 4). Als het paard wint, worden beide inzetten betaald. Wordt het paard tweede, dan krijg je alleen de plaatsing betaald en krijg je in ieder geval nog een deel van je inzet terug.

Eindnotering

Bij wedden op de eindnotering gok je op de exacte positie waarop een paard zal eindigen in de race. Deze weddenschap kan worden geplaatst op verschillende eindposities, zoals eerste, tweede of derde, en biedt hogere uitbetalingen naarmate de voorspelling preciezer wordt.

Wel/niet plaatsen in voorrondes of finale

Sommige paardenraces bestaan uit verschillende (voor)rondes en uiteindelijk komt er een finale. Hier kun je dus ook op veel mogelijkheden wedden. Zo kun je bijvoorbeeld per ronde het winnende paard voorspellen, of gokken op welke paarden er in de finale zullen komen.