20170327_161347 winnetou carola wijnings
20170327_161347 winnetou carola wijnings

De Kruising: Haflinger x New Forest x Welsh

Nieuws

Je paard is een allegaartje en eigenlijk kan niemand raden wat het is. Of je hebt een kruising met rassen waar nog niet veel mensen van gehoord hebben, bijvoorbeeld een Morgan maal Azteca. Bit neemt deze niet alledaagse kruisingen onder de loep. We vragen ons af: wat zie je terug (van misschien wel het allegaartje) aan rassen in je paardje. Vandaag de kruising Haflinger x New Forest x Welsh.


De Kruising:


Haflinger x New Forest x Welsh


Naam: Winnetou van Mistral van de Bergsepad, roepnaam Winnie


Geslacht: ruin


Stokmaat: 1.46 m


Kleur: vos


“Winnetou is een kruising van mijn (toenmalige) Haflingerhengst Mistral van de Bergsepad en onze oude New Forest x Welsh-pony Dancer”, vertelt Carola Beijers-Wijnings over de kruising van vandaag. “Hij heeft de bouw van een Haflinger, maar verder heeft hij alles van zijn moeder.”

Groter dan New Forest x Welsh


“Dancer was niet de makkelijkste merrie voor iedereen om mee te rijden, maar als je haar eenmaal voor je gewonnen had (een vaste ruiter) was ze super.  Toen we besloten er een veulentje bij te fokken, leek het mij heel gaaf om van mijn eigen Haflingerhengst een nakomeling te krijgen. Hij was heel lief en zachtaardig met een super hoog knuffelgehalte. Ook was hij groter en relaxt, Allemaal pluspunten ten opzichte van Dancer. Zij was kleiner en compact gebouwd.”

Witte verf


“We hebben tijdens de dracht vele speculaties gedaan hoe het veulen eruit zou komen te zien: palomino, vos, bruin, we hadden geen idee. Het kon zoveel kanten op. Toen hij - 1,5 maand later dan gepland, maar erg klein en iel - geboren werd, bleek dat hij voskleurig was. En hij had een enorme bles en drie witte hoge benen, plus een grote vlek op zijn knie. We lachten er erg om: er was wat gemorst met de witte verf. Zo blijkt maar weer: fokken blijft gokken.”

Opfok


“Hij ging twee jaar achtereen in de zomermaanden de opfok in om te groeien en te kunnen spelen en ontwikkelen. Dit heeft hem goed gedaan. Toen we hem gingen ophalen, leek hij op een heuse pony: lekkere dikke billen, mooie lange rug en 1.45 m hoog. Als hij een andere kleur had gehad,  leek hij op mijn inmiddels overleden Haflinger, maar ik ben blij dat hij een andere kleur heeft. Het doel was eigenlijk gewoon een veulentje fokken dat iets hoger zou zijn en een wat fijner karakter zou hebben dan zijn moeder op dat moment. Dat is geheel gelukt.”

Gangen van Haflinger


“Winnie is nu negen jaar oud. Hij heeft lekkere ruime gangen. Ze zijn heel stabiel (echt van de Haflinger). Soms, als het moeilijk wordt met lessen, of als hij iets spannends ziet, kan hij wel wat dribbelponypasjes doen. Dan lijkt hij net zijn moeder. Met buitenrijden is hij soms relaxt, maar meestal heel nieuwsgierig. Hij zoekt graag schrikmomenten uit: negen keer langs dezelfde brievenbus gaat goed, maar de tiende keer springt ie met vier benen omhoog of wijkt hij uit.”

Kroelkont


“Het is een grote kroelkont, maar ook echt een boefje: hij is heel speels en altijd op zoek naar dingen om te pakken. Als het kan, sloopt hij iets, ha ha. Hij houdt heel vee,l maar dan ook heel veel van aandacht, uren tutten, kroelen en poetsen. Wassen vindt hij heerlijk, net als zijn vader. Je kan hem lekker bezig houden en met hem spelen, bijvoorbeeld met een skippybal of rennen in de weide. Hij is niet gemeen en zal nooit bijten. Eerder likt hij je helemaal af, net als een hond.”

Voor de kar


“Winnetou kan alles: dressuur, een springwedstrijdje en hij heeft zelfs even voor de kar gestaan. Dat laatste wilde ik namelijk eerst omdat hij nog wat slap en klein was en ik hem niet te snel wilde belasten op zijn rug. Maar ondanks dat hij goed betuigd was door een professioneel iemand,  ging hij na driekwart jaar voor de wagen echt streken uithalen. Ik ben daar van geschrokken en gestopt met aangespannen rijden.  We rijden nu voornamelijk recreatief, doen dressuur en springen en lekkere buitenritjes.”

Veulentje


“Toen Winnetou nog hengst was, hebben we hem een Welsh A laten dekken. Hierbij was het doel om een grotere pony uit de merrie te fokken. Hieruit is Wizz Spirit geboren (zie foto).

Vind je de kruising Haflinger x New Forest x Welsh een aanrader?


“De combinatie vind ik niet slecht uitgepakt. Nu hij 9 jaar is, is hij uiteindelijk mooi uitgegroeid. Het is een stevige pony maar toch chic. Hij is veelzijdig en wendbaar, heeft een goed uithoudingsvermogen en is een doorzetter. Ik vind het een aanrader met het stevige van de Haflinger, maar het werkwillige van de Welsh en New Forest. Het karakter is super.”

Meer zien van Winnie?


Op YouTube onder Carola Wijnings staan enkele filmpjes van Winnetou in actie.


Heb jij ook een bijzondere, niet-alledaagse kruising? Vul dan onderstaand formulier in en wie weet, staat jouw paard binnenkort op Bitmagazine.nl. Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering van De Kruising.


[gravityform id="1190" title="true" description="true"]

Bron: Bitmagazine.nl
winnetou carola wijnings 395401_3090279251944_1929391590_n
20171212_093713 winnetou carola wijnings
Carola-018 winnetou carola wijnings
DSC00412 winnetou carola wijnings
spirit winnetou carola wijnings
Spirit winnetou carola wijnings
thumbnail_DSC00407 winnetou carola wijnings